Pittig levert vanaf 2019 zorg op Texel

Zorgorganisatie Pittig uit Obdam zet vanaf 1 januari 2019 voet aan wal op Texel om zorg te gaan verlenen.

Het gaat om persoonlijke ondersteuning voor mensen die een zogeheten WMO-beschikking (voor begeleiding) van de gemeente hebben gekregen. Volgens Greta Dijkstra van Pittig komen zorgverleners aan huis bij mensen die een zorgvraag hebben en vervolgens wordt gezamenlijk bekeken welke zorg iemand nodig heeft om te kunnen functioneren.

Pittig ontstond drie jaar geleden. De zorgorganisatie begon in zeven gemeenten in West-Friesland en heeft daarna het werkgebied uitgebreid in Noord-Holland via onder meer Alkmaar, Zaanstad en andere gemeenten boven het Noordzeekanaal. Texel, Schagen en Den Helder komen er vanaf 2019 bij. Tineke Stiehl wordt voor Pittig het aanspreekpunt en de zorgcoördinator op het eiland. Verder worden nog nieuwe zorgverleners op Texel geworven, aldus Dijkstra.

Volgens Dijkstra biedt Pittig (www.pittig.care) vooralsnog alleen persoonlijke ondersteuning op Texel. De zorgorganisatie levert geen huishoudelijke ondersteuning, één van de andere takken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Streven is volgens Dijkstra dat op termijn wel te gaan doen. Pittig heeft een contract met de gemeente om persoonlijke ondersteuning aan Texelaars te kunnen bieden. De organisatie heeft verspreid over Noord-Holland in totaal tegen de zestig zorgverleners van wie een deel parttime werkt.

Het eiland kent diverse aanbieders van zorg op het gebied van de WMO. Een getal is lastig te benoemen, omdat er per werkveld van de WMO een wisselend aantal zorgaanbieders is. Volgens de gemeente zijn er, ter illustratie, op het gebied van dagbesteding (een andere tak van sport in de WMO) bijvoorbeeld 18 aanbieders (waarvan 6 op Texel) waarmee de gemeente een zorgcontract heeft.