De selectie van het Nederlands Vrouwen Zaalvoetbalteam. Sanne Brand staand, derde van links.
De selectie van het Nederlands Vrouwen Zaalvoetbalteam. Sanne Brand staand, derde van links. Foto: KNVB

Zaalvoetbalster Sanne Brand debuteert in Oranje tegen Tsjechië

Sanne Brand maakte zondag tijdens de oefenwedstrijd tegen Tsjechiƫ haar debuut in het Nederlands Vrouwen Zaalvoetbalteam. In een redelijk gevulde sporthal Fitland XL te Sittard won Oranje met 4-0.

"Het is iedere keer weer spannend of je wordt geselecteerd", zei Sanne eind vorig jaar in een interview in deze krant. Nadat de Texelse vorig seizoen op het laatste moment afviel voor het kwalificatie toernooi in Noord-Ierland heeft bondscoach Marius Privee haar nu wel bij de selectie gehaald.

De zaalvoetbalsters begonnen sterk aan de wedstrijd. Gaven goed druk en dat leverde na een minuut of 5 een eerste treffer op. Een schot van Vesna Veltrop werd gepareerd en uiteindelijk ingeschoten door aanvoerster Milenca van Ee. Ook debutante Amber Bandringa speelde goed in het blok waarin Jessie Prijs het 4-tal compleet maakte.

De Tsjechen gaven niet echt thuis. En Oranje bleef makkelijk op de been. En als er dan al een schot kwam van de Tsjechische vrouwen was daar altijd nog Bianca Troost om de bal te pareren. Ook nieuweling Laura de Groen maakte een goede indruk die in een blok speelde met Arte Breuren, Aaike Verschoor en Priscilla de Vos.

Na rust een nieuw blok met drie debutanten. Sanne Brand, Bouchra Moudou en Nancy Loth vormden samen met Jennifer Oliviera een fris blok. En zo speelden ze ook. In de minuten die volgden kreeg het blok meerdere kansen en ontlokte ook enkele overtredingen. Ook de 2-0 werd nog net voor de blokwissel gescoord. Jennifer Oliviera maakte de goal.

Na de goal leek Oranje de schroom helemaal van zich af te gooien. Een goede interventie van Vesna Veltrop waarna een voorzet volgde op Milenca van Ee die binnen de minuut na de 2-0 ook de 3-0 achter de Tsjechische keepster kon schieten. De Tsjechen kwamen er eigenlijk niet meer aan te pas. En moesten ook nog voorzichtiger gaan spelen toen er 5 overtredingen op het bord stonden. Een overtreding op Nancy Loth zorgde voor een 10-meter trap die jammerlijk werd overgeschoten door Sanne Brand.

De 4-0 kwam uiteindelijk uit de kluts voor de goal. Opnieuw kon Milenca van Ee met een halve lob haar hattrick compleet maken. De resterende minuten genereerden de Zaalvoetbalvrouwen nog meer kansen maar wisten niet te scoren en is het eigenlijk een wonder dat het "slechts" op 4-0 bleef staan.

Maandagavond, na het ter perse gaan van deze krant, speelde het Vrouwen Zaalvoetbalteam, de tweede wedstrijd tegen Tsjechiƫ.