Hoogheemraadschap wil naar Everstekoog

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil verhuizen. Plan is om bij rioolwaterzuivering (rwzi) Everstekoog een nieuwe werf te bouwen. Woensdag 12 december buigt de Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen zich over een verzoek voor een uitvoeringskrediet van € 1,44 miljoen.

De huidige werkplaats en kantoor in Oudeschild voldoen niet meer aan de eisen op het gebied van huisvesting. Tevens voldoet de bestaande werkplaats niet meer aan de gestelde ARBO-eisen en bevat het dak asbest.

In 2016 werd nog voorgesteld aanpassingen te doen aan de werf te Oudeschild, zodat deze weer aan de gestelde ARBO-eisen zou voldoen. Daarvoor zijn drie varianten van ver-/nieuwbouw onderzocht op basis van kosten, kansen en risico's. De variant die met de inzichten van dat moment als beste uit het onderzoek kwam is toen uitgewerkt.

Heroverwogen

Maar door veranderingen in de inzet van personeel voor beheer en onderhoud op Texel tijdens het besluitvormingstraject bleek het programma van eisen veranderd. Dit was reden om het oorspronkelijke voorstel te heroverwegen. Vervolgens is de mogelijkheid onderzocht om de werf te Oudeschild te verlaten en huisvesting te integreren op het terrein van rwzi Everstekoog, waardoor alle activiteiten van HHNK op Texel worden geconcentreerd op één plek. Onderzoek door een architectenbureau heeft geresulteerd in een nieuw voorontwerp waarbij het reeds bestaande kantoor voor de medewerkers van de rwzi Everstekoog is geïntegreerd in de nieuw te bouwen werf.

CO2-neutraal

De nieuwe huisvesting op Everstekoog voorziet in de behoefte ten aanzien van vergader-, kantoor- en opslagruimte (onder andere voor calamiteitenmaterialen) en biedt tevens gelegenheid tot het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zal de nieuwe werf CO2-neutraal en (deels) zelfvoorzienend qua energie worden uitgevoerd. Vanuit ARBO-technisch oogpunt is het noodzakelijk de werf fysiek af te schermen van het rwzi-terrein. Er komt een hek om te voorkomen dat onbevoegden ongehinderd toegang hebben tot het terrein van de rwzi. Een te plaatsen werfgebouw naast de rwzi installatie betreft geen woonbestemming, waardoor gebruiksbelemmeringen door geur(cirkel) niet aan de orde zijn.

De nieuwe werf zal een belangrijke rol spelen in de crisisbeheersing op het eiland Texel. De werkzaamheden, in geval van calamiteiten, kunnen vanuit de nieuw te bouwen werf gecoördineerd worden en op de werf is opslagruimte beschikbaar voor materialen ten behoeve van de gemalen en de calamiteitenbestrijding. Calamiteitenbestrijding is één van de drie lagen uit de "meerlaagse veiligheid" zoals beschreven in de Deltavisie.