Wat ik zeggen wou

Kaalslag

Als Partij voor de Bomen hebben wij de SBB kapplannen en kapkaarten maanden geleden opgevraagd en gekregen. We hebben de gebleste bomen, de rode stippen, met SBB bekeken, besproken en onze mening gegeven. Op deze plek (foto, bij Westerslag) zouden volgens het plan geen brandsingels of verjongingsgaten gemaakt worden. Er zou reguliere dunning plaatsvinden.
We zien nu dat hele plekken en brede gangen kaal gekapt worden. Hiermee sneuvelt op deze plekken in 1 klap vrijwel alles wat er staat: oude bomen, niet-gebleste bomen, jonge boompjes. En dit in een mooi, vitaal en divers bos. Is dit reguliere dunning? Wat is het nut ervan, behalve sneller een grotere hoeveelheid hout het bos uit kunnen slepen? Op sommige andere gekapte percelen is trouwens hetzelfde gebeurd.
Wij vragen de Texelse politiek om met onmiddellijke ingang de kap te stoppen en de gang van zaken eens nader te bekijken, niet alleen of het wel rechtmatig is wat er gebeurt, maar ook om te bezinnen op de betekenis van bos en vooral ook van oudere bomen voor het behoud van biodiversiteit en een leefbaar klimaat. Zowel de toename van CO2 en van fijnstof in de lucht, als de gewijzigde doelstelling en werkwijze van SBB, geven aanleiding om de controle over ons bos weer over te nemen, en doelgericht in te grijpen.

Christine Frateur en Pieternel Geurtz, namens Partij voor de Bomen op Texel

Reactie Staatsbosbeheer:

Hier zijn net als in andere dunningsvakken tijdelijke dunningspaden uit gezet. Vanuit deze paden vindt de dunning plaats en over deze paden wordt het hout dat daarbij vrijkomt uit het bos gehaald. Door te werken met dunningspaden wordt zo min mogelijk oppervlakte van de bosbodem beïnvloed door het werk. De dunningspaden groeien daarna weer dicht, doordat hier extra licht op de bodem komt zie je hier soms ook meer jonge bomen kiemen.