Uitsnede uit het artikel over het onderzoek naar glysofaat in bier op aHealtylife.nl.
Uitsnede uit het artikel over het onderzoek naar glysofaat in bier op aHealtylife.nl. Foto: Bron: aHealtylife.nl

31 bieren onderzocht in lab: "Geen glyfosaat in Skuumkoppe"

Skuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij bevat geen of minder dan een meetbare hoeveelheid glyfosaat. Dat blijkt uit onderzoek in het laboratorium van Eurofins, in opdracht van de website aHealthylife.

Begin 2016 heeft het Duitse milieu-instituut in München vastgesteld dat 14 populaire Duitse bieren vol zitten met de onkruidverdelger glyfosaat. Er zijn toen waarden gemeten tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater is in Nederland 0,10 microgram per liter.

Als reactie op de Duitse biertest heeft de Nederlandse NVWA in 2017 ook onderzocht hoeveel bier in de Nederlandse supermarkten glyfosaat bevat. Hun conclusie was dat iets meer dan een derde (11 van de 29) van het bier glyfosaat bevat. Maar het NVWA heeft de betreffende biermerken niet openbaar gemaakt. Omdat veel mensen graag bier drinken met een lage kans op de onkruidverdelger glyfosaat heeft aHealthylife deze test overgedaan en maakt de resultaten wel bekend. 31 pilseners zijn getest. In 19 soorten bier zijn resten van glyfosaat gevonden. Veel meer dan bij de NVWA. Het verschilt komt volgens aHealtylife doordat het NVWA de aantoonbaarheidsdrempel vrij hoog heeft ingesteld. En in 12 soorten bier geen of minder dan de meetbare hoeveelheid glyfosaat. Waaronder dus Skuumkoppe.

Hoe kan glyfosaat in het bier komen? "Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren, gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en daardoor de oogst sneller verloopt. Dit proces heet ook wel Crop dessication . Omdat het kort op elkaar gebeurt, is er geen tijd om het glyfosaat door de regen te laten wegspoelen. Daarnaast wordt ook bij de teelt van hop glyfosaat gebruikt. Met name goedkope biersoorten maken geen gebruik van bronwater, maar van kraanwater dat vaak uit oppervlaktewater bestaat. Oppervlaktewater bevat vaak ook glyfosaat. Ons bier kan dus via drie verschillende wegen met glyfosaat vervuild raken.

Volgens de autoriteiten is glyfosaat een veilige stof en is er geen reden tot paniek. Maar niet alle wetenschappers zijn hiervan overtuigd.

De volledige lijst met geteste bieren staat op de website van aHealtylife.nl.