Jacco Boersen van De Zelfpluktuin, die volgend jaar 25 jaar bestaat. Na een verbouwing gaat de tuin in mei weer open voor publiek.
Jacco Boersen van De Zelfpluktuin, die volgend jaar 25 jaar bestaat. Na een verbouwing gaat de tuin in mei weer open voor publiek. Foto: Gerard Timmerman

Lang hetzelfde doen is niets voor mij

Geboren en getogen op het eiland?
In 1987 ben ik geboren in Den Burg, twintig jaar geleden verhuisd naar De Zelfpluktuin en in 2005 vertrokken naar Delft voor mijn studie.


Kun je iets vertellen over je studie en bijzondere technische projecten?
Aan de TU Delft ben ik Industrieel Ontwerpen gaan studeren. Na het derde jaar van de studie werd ik aangenomen bij het Nuon Solar Team. In anderhalf jaar tijd heb ik samen met mijn teamgenoten de zonneauto Nuna5 ontworpen, gebouwd en races gereden in Australië en Japan. In 2010 ben ik samen met Wubbo Ockels en de zonneauto naar Aruba gereisd om haar te presenteren aan Al Gore, dat was een bijzondere reis. Aan het einde van mijn studie ben ik een bedrijfje begonnen wat robots voor de tuinbouw ontwikkelt. Dat staat op dit moment op een laag pitje, maar dat hoofdstuk is nog niet afgesloten.


De Zelfpluktuin is een uniek bedrijf. Wat is jouw rol daarin en wat maakt het voor jou bijzonder?
25 jaar geleden zijn mijn vader en moeder vanuit een origineel idee De Zelfpluktuin begonnen. Van kleins af aan heb ik meegekregen hoe je, door vooral heel hard te werken, van een schapenlandje dit kan maken. Na het ongeluk van mijn vader heb ik om heel veel redenen besloten samen met mijn moeder en zusje De Zelfpluktuin voort te zetten. Ik denk dat het zonde voor Texelaars en toeristen zou zijn als De Zelfpluktuin er niet meer is.

Er gaan op Texel geruchten dat we ermee gaan stoppen, maar daar hebben we zelf nooit aan gedacht en gaat ook niet gebeuren. Op het bedrijf doen we veel samen en ik richt me in het bijzonder op de teelt, onderhoud van de tuin en de toekomstrichting van het bedrijf. De Zelfpluktuin gaat komend jaar haar 25ste seizoen in. Met de plannen die we nu hebben en de verbouwingen die we deze winter aan het doen zijn, maken we volgens mij in mei een mooie start voor de komende 25 jaar.


Waar komt je betrokkenheid met Texel vandaan?
De afgelopen tien jaar heb ik best een groot deel van de wereld gezien, maar ik heb nergens een plek gevonden waar het zo mooi, rustig en goed voor elkaar is als hier. Ik ben dus blij dat ik hier geboren ben, voel me hier ook goed thuis en help graag mee om Texel ook in de toekomst deze mooiste plek te laten zijn.

Texelaars vrij creatief, dit kunnen we denk ik beter benutten


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Ik vind Texelaars vrij creatief, dit kunnen we denk ik op veel vlakken beter benutten. Afgelopen tijd hoor ik bijvoorbeeld verhalen over te lange reistijd door Den Helder en teveel auto's op Texel. Nu is bewezen dat een kortere reistijd leidt tot meer gebruik van een weg. Misschien is het dan niet zo verstandig om de boot sneller bereikbaar te maken voor auto's, waardoor nog meer mensen makkelijker met de auto naar Texel zullen gaan.

Het zou wellicht slimmer zijn als bijvoorbeeld het Texelhopper idee doorontwikkeld wordt. Dit is nu ontwikkeld als een vervanger van de ov-bus, maar kan doorontwikkeld worden tot een beter alternatief voor 'met je eigen auto naar Texel gaan'. Hierdoor zal het voor toeristen geen verstandige keus meer zijn om met eigen auto te komen. Deze ontwikkeling hoeft niet eens jaren te duren, want veel kan gekopieerd worden vanuit bestaande oplossingen. Met een combinatie van ideeën uit bijvoorbeeld Venetië, Oslo, Kopenhagen en de juiste Texelse creativiteit is dit probleem op te lossen.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
De grote verscheidenheid aan ondernemers. Het succes van het toerisme is aan alle sectoren te danken, van huisjesverhuurders tot alle agrariërs die ervoor zorgen dat het landschap op Texel zo mooi is.


Wat mis je op Texel?
Afgelopen weken ben ik samen met Nienke in Californië geweest. Toen we richting Nevada reden, kwamen we langs de wind- en zonnepaneelparken in de Mojave woestijn, langs de drie Ivanpah zonnetorens en eindigden we bij de Hoover Dam. Goede voorbeelden voor de opwekking van duurzame energie. Die nacht droomde ik dat Texel er qua energievoorziening ook zo mooi uit zou zien.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?
Onze buurman Eduard. Via zijn bedrijf Land Life Company is hij bezig om twee miljard hectare bos aan te planten en zo de wereld een stuk groener achter te laten. Het zou mij mooi lijken als iedereen een deel van zijn werkdag zou besteden aan het leefbaar houden van de aarde. Want als de aarde niet meer leefbaar is, is al je andere werk zinloos geweest.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Als ik kijk wat ik vijf jaar terug deed en dat vertaal naar over vijf jaar, dan ziet mijn leven er heel anders uit. Eigenlijk vind ik dat ook wel een fijn idee, want lang hetzelfde doen is niets voor mij. Maar er kan zoveel gebeuren in die vijf jaar dat ik niet kan voorspellen wat ik dan
doe.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?
Goede vriend Marcel Gieles. We kennen elkaar van de OSG. Hij is sinds kort weer terug hier en hij zou een hele goede bijdrage aan de politiek op Texel kunnen leveren.