Albert Hoven zet beheerders Marjan Brouwer en Arnold Wesselman in het zonnetje.
Albert Hoven zet beheerders Marjan Brouwer en Arnold Wesselman in het zonnetje. Foto: Gerard Timmerman

Huis van het hele dorp

Marjan Brouwer en Arnold Wesselman, beheerders van De Bijenkorf in Oosterend, zijn zaterdagmiddag in het zonnetje gezet. Ook alle voorgaande beheerders werden gememoreerd.

"Ze zijn heel pro-actief bezig", prees Albert Hoven, voorzitter van de dorpscommissie van Oosterend, de inzet van het stel dat al ruim acht jaar het dorpshuis beheert. Tot ieders tevredenheid, zodra iemand of een vereniging of instantie uit het dorp iets in het dorpshuis wil organiseren denken de beheerders mee en komen met allerlei tips en suggesties.

Ze kregen het presentje op de dag dat het dorp viert dat het dorpshuis dit jaar vijftig jaar bestaat. Er waren zaterdag tal van activiteiten in het dorpshuis dat een centrale rol vervult in het dorp.

Het was een dag van terugblikken en vooruitkijken. Over de totstandkoming van het dorpshuis vijftig jaar geleden, waarbij het dorp een flinke eigen bedrage bij elkaar had gespaard en waarbij de symbolische eerste van 80.000 stenen werd gelegd door mevrouw Rentenaar op 10 mei 1968. Het dorp lijkt nu nog amper bekomen van de verbazing dat het dorpshuis al op 18 juli van dat jaar, tijdens Oosterend Present, zoals beloofd, kon worden geopend. Het was met name aan bouwer, Oosterender en gemeenschapsmens Jan Drijver te danken, dat de bouw zo voortvarend was verlopen. Ook vooruitziend, want om lekkage van geluid aan de achterkant van het gebouw te voorkomen, was die van drie lagen stenen met een dubbele spouw gemetseld. Oud-burgemeester Sprenger citerend: "In Oosterend mislukt niets." Hoven: "Het was en is een ontmoetingsplek voor jong en oud." De officiƫle receptie werd bijgewoond door onder andere oud-dorpsvoorzitters Willem van Tatenhove en Jaap Hin. Hoven over de volgende vijftig jaar: "We hebben er zin in!"

Overdag waren er tal van activiteiten, spelletjes, sport en Sinterklaas kwam langs. 's Avonds was een feestavond, met live muziek van de bands Gone tot the Beach en Random.

Afbeelding