Denise dendert door in België

Denise Betsema is in bloedvorm. De Texelse won zaterdag de Ambiancecross in Wachtebeke. Zondag zette ze de kroon op haar weekend door in Koksijde voor het eerst een wereldbekerwedstrijd te winnen. Een ongekende prestatie.

Sinds haar recente overstap naar de Belgische veldritploeg Marlux-Bingoal begint alles wat de Texelse aanraakt langzaam maar zeker in goud te veranderen. Vorige week was ze met een vijfde plek al dichtbij het podium tijdens de wereldbeker en won ze op zondag een wedstrijd in het Zwitserse Hittnau. Dit weekend was de Texelse de koningin van het veldrijden. In Wachtebeke reed Betsema drie ronden voor het einde weg met de Italiaanse Alice Arzuffi die ze vervolgens klopte in de eindsprint. Europees kampioene Annemarie Worst werd derde.

Zondag deed Denise er nog een schepje bovenop. Vanaf de derde startrij kwam ze steeds verder naar voren en twee ronden voor het einde kwam ze op kop. Hierdoor kon ze haar eigen tempo rijden en haar eigen lijnen kiezen en reed ze weg bij de concurrentie. De Britse Nikki Brammeier werd op acht seconden tweede, Annemarie Worst werd derde.

Bizar

De Texelse - die in nationale en internationale media al de revelatie van het seizoen in het veldrijden wordt genoemd - kon het nog moeilijk bevatten. Dolgelukkig stond ze de NOS te woord. "Ik keek achterom met de finish en dacht: het gaat gewoon gebeuren. Ik ga mijn eerste wereldbeker winnen. Bizar gewoon."

Lof

Denise snapt dat ze met deze overwinning niet langer de underdog is tussen de toppers. "Ik hoop dat ik vanaf nu een betere startpositie krijg, want ik heb mezelf vandaag wel bewezen. Hopelijk kan ik deze vorm doortrekken naar de rest van het seizoen." Ook de Belgen zijn lyrisch over de prestaties van de Nederlandse die de overstap maakte van het mountainbiken. Zo schrijft de Vlaamse krant 'Het Nieuwsblad': "Denise Betsema is een aanwinst voor het veldrijden", "De mama van twee ukjes moest dus vooral achtervolgen maar deed dat met enorm veel stijl. Ook al was het nog maar haar eerste kennismaking met Koksijde, ze kliefde door het zand alsof ze nooit anders had gedaan" en "De nieuwe chouchou van Jurgen Mettepenningen reed haast foutloos naar haar grootste triomf van het seizoen, Nederland heeft er alweer een toprijdster bij."

De wedstrijden van afgelopen weekend zullen het vertrouwen van de Texelse alleen maar verder doen toenemen.