De toeschouwers konden niet stil blijven zitten.
De toeschouwers konden niet stil blijven zitten. Foto: Job Schepers

Echt Hoornder feestje

"Als heel de wereld zou vergaan, blijft Den Hoorn gewoon bestaan." Een tekst over Den Hoorn in Zuid-Holland, maar die ook luidkeels door de Texelse Hoornders werd meegezongen tijdens de bijzondere ontmoeting, zondag in De Toegift@Klif12.

Met zo'n zestig (van de in totaal 8.000) dorpsbewoners had burgemeester Arnoud Rodenburg van het Zuid-Hollandse dorpje de overtocht gemaakt. Onder het gezelschap uiteraard De Maxima's, het muzikale gezelschap dat het hoofdprogramma verzorgde. Van de 430 inwoners van Den Hoorn had misschien wel een kwart de weg naar De Toegift gevonden, waardoor het gezellig druk was in het theaterrestaurant. Veel nummers waren toegespitst op het leven in het andere Den Hoorn, maar de meeste hadden een refrein dat na één keer luisteren meegezongen kon worden en dit werd dan ook uit volle borst gedaan. Bovendien hadden De Maxima's een aantal nummers nog een twist gegeven, speciaal bezoek aan hun Texelse naamgenoten. Een mooi voorbeeld was de vertolking van 'Heen en Weer' van wijlen Drs P. Precies in de rusten van het refrein werd de tekst 'van Den Hoorn naar Den Hoorn' toegevoegd. Bovendien werd er een leuke draai gegeven aan welke kant nu de overkant was, Drs. P zelf zou zich waarschijnlijk kostelijk hebben vermaakt.

Hoog is de zolder

De Maxima's wisten hoe ze de zaal in beweging moesten krijgen en hadden ook uitstekend door hoe de sfeer lag. Bij het nummer 'Hoog is de zolder' werd een plaagstootje uitgedeeld. "Dit nummer gaat over Ameland, maar dat is wel vergelijkbaar", sprak de voorman. De zaal reageerde met gespeelde verontwaardiging, terwijl de 'overkantse Hoornders' hard moesten lachen. Hoewel iedereen zitplaatsen had, waren er weinig mensen die bleven zitten toen het refrein van het nummer inzette. Met dansjes voorzien van de complete choreografie ging het publiek uit zijn dak. Ook menig lachtraan biggelde over de wangen toen één van de muzikanten een huiler nadeed in een tragisch nummer over een zeehond.

Plichtplegingen

In de pauze was het tijd voor de beide burgervaders. Op het podium maakten ze een dolletje en vervolgens werden de plaatsnamen van elkanders dorp uitgewisseld. De burgemeester van het Zuid-Hollandse lekker casual gekleed, Michiel Uitdehaag volledig in pak en met ambtsketen. Maar dat de kledingstijl soms bedriegt bleek wel na de pauze. Uitdehaag nam volledig de regie toen de polonaise werd ingezet en leidde zijn Texelaars en de gasten van de overkant achter de bar langs en door de zaal.

Traditie geboren?

Den Hoorn - Den Hoorn mag een groot succes worden genoemd en heeft alles in zich om een traditie te worden. Het publiek was enthousiast en de eerste gesprekken over een tweede editie - in Zuid-Holland - werden zondag al voorzichtig gevoerd. Het zou ook recht doen aan de gezellige middag in De Toegift.