Fedde Daalder werkte bij de firma Ooms. Hij werd contactpersoon toen op vrijdagmiddag de TESO-brug het begaf, omdat hij
Fedde Daalder werkte bij de firma Ooms. Hij werd contactpersoon toen op vrijdagmiddag de TESO-brug het begaf, omdat hij "overal de juiste deuren kon openen"... Foto: Gerard Timmerman

Betrokken door vele werk overal op Texel

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik ben graag aan de westkant van Texel, de duinen, de Dennen en het strand vind ik fijn.

Je kunt er nog rustig wandelen en fietsen.

Verder is de Hogeberg ook prachtig.

Al die nieuwe natuurgebieden beetje veel van het goede

Geboren en getogen op het eiland?

Nee, ik ben niet op Texel geboren. In 1984 zijn wij hier komen wonen in verband met mijn werk op Texel. Wij wonen inmiddels langer op Texel dan dat we aan de overkant hebben gewoond.

Wat voor werk heb je op Texel gedaan?

Ik moet eerst corrigeren wat Aaf heeft gezegd. Ik heb niet bij RWS gewerkt maar bij de Firma Ooms.

Mijn werkzaamheden op Texel zijn in 1974 begonnen, het aanleggen van het fietspad langs de Postweg, daarna de werkzaamheden aan de dijken langs de Waddenzee om die op Delta hoogte te brengen, onderhoudswerk aan de westkust, de strekdam bij de Vuurtoren, aanpassing van de veerhavens van de Teso op Texel en Den Helder, het persriool over heel Texel aanleggen, vervangen van het damwand in Oudeschild en de nieuwe kade maken bij de NIOZ-haven. Maar ook de onverwachte werkzaamheden vond ik leuk om te doen, zo was het ook toen de veerboot Molengat de brug in Den Helder had stukgevaren. Wij werden toen benaderd door RWS (eigenaar van de brug) of we konden helpen. Al heel snel zei RWS dat ik maar contactpersoon moest zijn, want ik kon overal de juiste deuren openen, want het gebeurde natuurlijk op vrijdagmiddag en er moest het weekend worden doorgewerkt. Dan ben je trots op de mensen en bedrijven die dit voor elkaar maken.

Dit zijn een paar van de vele werkzaamheden die ik heb begeleid op Texel.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik ben in 2017 gestopt met werken. Rondom het huis heb ik nog genoeg te doen en als het mooi weer is pakken we de fiets. Verder help ik af en toe mijn schoonzoon in de Zelfpluktuin.

Waar komt je betrokkenheid met Texel vandaan?

Door al die verschillende werkzaamheden, die ik over heel Texel heb gedaan, voel ik mij nu wel betrokken.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De (meeste) mensen die ik ken zijn hard werkende mensen die altijd voor je klaar staan. Ook zijn ze hier op Texel een stuk rustiger, "minder gehaast" dan aan de overkant.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dat is toch wel de rust die er is als je wandelt, in het bos of op het strand.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het parkeerbeleid zou wel anders mogen. Het betaald parkeren bij de strandslagen vind ik geen goed plan, vooral als ik zie hoe sommige parkeerterreinen eruitzien qua onderhoud. Ook mag de gemeente wel wat doen aan het onderhoud van de fietspaden want die zijn in het algemeen slecht.

Wat mis je op Texel?

Ik denk dat er meer levensloopbestendige huizen gebouwd moeten worden. Als mensen dan wat gaan mankeren is het fijn dat ze in hun eigen huis, met hulp, kunnen blijven.

Wat is er mooi aan Texel?

De Hors vind ik een mooi gebied. Ik weet nog dat we in de jaren '80 zijn begonnen met het creëren van de Kreeftenpolder door middel van het aanbrengen van schermen. Toen was het nog één grote kale vlakte. Als je er nu komt kan je dat haast niet voorstellen zoveel duinvorming is er gekomen.

Wat is er zonde aan Texel?

Al die nieuwe "natuurgebieden" die er nu zijn of waar ze nog mee bezig zijn. Ikzelf vind het een beetje teveel van het goede. Zo zijn er nu hele stukken waar je al niet meer mag of kan komen. Natuurgebieden zij goed ook voor Texel, maar het moet niet te gek worden. Verder vind ik het onderhoud aan de duinen zeer bedroefd.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dit zijn eigenlijk twee mensen die ik zou willen noemen. Dat zijn Nico Stoter en Yvonne Bruining van gymvereniging GVT. De vereniging stond er een aantal jaren geleden slecht voor. Door toedoen van dit tweetal zit er weer een stijgende lijn in het ledenaantal, door hun enthousiasme en inzet. Het is te hopen dat andere mensen dat oppakken en het voort zullen zetten!

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel kan niet zonder toerisme, daar vaart de Texelse economie wel bij.

Maar er is wel een grens, ik denk dat we nu aardig dicht bij de grens zitten, al zullen er mensen zijn die dat nu nog niet vinden.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop dat ik dan nog steeds hetzelfde kan doen als nu, en genieten van mijn familie.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Jacco Boersen. Jacco was na zijn studie voor zich zelf begonnen met het ontwikkelen van een zelfrijdende robot met UV- licht ter bestrijding van schimmels in de fruitteelt. Door een tragisch ongeluk met zijn vader moest hij dit loslaten. Hij is toen in het bedrijf gestapt en is samen met zijn moeder en zus doorgegaan. Ik ben benieuwd hoe hij de toekomst ziet.