Afbeelding
Foto: NIOZ

Kapitein Pelagia ontslagen na klacht studente over intimidatie

NWO I (waar het NIOZ onder valt) heeft een kapitein van onderzoeksschip Pelagia ontslagen na een klacht wegens seksuele intimidatie tijdens een grote expeditie.

Vanaf de Pelagia deden bijna 100 wetenschappers samen met studenten onderzoek naar de veranderende oceanen. Het betrof de nationale, multidisciplinaire expeditie 'Netherlands Initiative Changing Oceans' (NICO), waarbij onderzoekers van ruim twintig organisaties betrokken waren. Vanaf de thuishaven op Texel voer de Pelagia zuidwaarts naar Gran Canaria en stak zij vanaf daar over naar CuraƧao en Sint Maarten om vervolgens via Ierland terug te varen naar Texel.

Het incident speelde zich vorig jaar december af aan boord van het schip toen dat onderweg was van Texel richting Gran Canaria. De kapitein (geb. 1966) zou een PhD (Doctor of Philosophy)-studente die via Naturalis Leiden deelnam aan de expeditie tijdens oud en nieuw hebben vastgepakt en gezoend. Zij liet daarop weten daar niet van gediend te zijn, zo staat in het verslag van de kantonrechter die zich over de kwestie boog. Het gedrag van de kapitein is voor het NIOZ "volstrekt onacceptabel" en wordt niet getolereerd.

De kapitein ontkent dat hij de studente heeft belaagd. Maar de NIOZ-leiding neemt het hem kwalijk dat hij de vrouw in een ongemakkelijke en ongewenste situatie heeft gebracht en schaart dit onder seksuele intimidatie. Bovendien verkeerde hij onder invloed van alcohol, wat op dat moment volstrekt verboden was. Volgens de kantonrechter vervult de kapitein een voorbeeldfunctie en hoort hij van onbesproken gedrag te zijn en is hij dus zijn boekje te buiten gegaan.