TOP en gemeente vinden elkaar

Het Texels Ondernemers Platform (TOP) en de gemeente kwamen de laatste periode een paar keer behoorlijk in botsing met elkaar. Tijdens de algemene ledenvergadering van TOP, die donderdagavond werd gehouden op De Krim, bleek dat de plooien weer zijn gladgestreken.

Onderwerp van de pittige discussies was het mobiliteitsfonds en het slechts met één jaar verlengen van het contract met de Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT). TOP maakte op felle wijze duidelijk dat zij van mening zijn dat alle inkomsten uit het Texelvignet ten bate moeten komen van de mobiliteit. Ook dreigden zij te stoppen met het afdragen van het verhoogde deel van de toeristenbelasting op het moment dat de gemeente zou besluiten te stoppen met STIFT. Het zorgde voor de nodige wrijving met wethouder Huisman. Tijdens de ledenvergadering was hier weinig van te merken. TOP-manager Michel Gregoire stipte het nog wel even aan: "Eerlijk is eerlijk: we zijn elkaar als TOP en Gemeente recentelijk nog een beetje in de haren gevlogen over dit onderwerp! (mobiliteitsfonds red.) Maar weet u, we hebben beide gedacht: we gaan voor het beste effect in plaats van uitvechten wie er gelijk heeft. Nu is het zaak om in een structureel economisch overleg over onze wederzijdse belangen en wensen te praten en die met elkaar in balans te brengen!"

Wat er op de achtergrond is besproken weten alleen de betrokkenen, maar er waren opvallend veel complimenten vanuit TOP naar de gemeente met her en der een klein aandachtspunt. TOP-voorzitter Ronald Biesboer sprak zich uit over het toerisme: "Texel is dus TOP, maar het piept en kraakt wel een beetje. We staan samen voor grote uitdagingen. En daarom ben ik blij dat de gemeente, samen met onder meer TOP, hard werkt aan een nieuwe toeristische toekomstvisie. Texel 3.0, waarbij heldere kaders het speelveld moeten aangeven, waarin ondernemers kunnen ondernemen, er ruimte is voor innovatie en we tegelijkertijd het karakter van ons eiland – eigenzinnig, natuurlijk en kleurrijk – overeind houden."

Michel Gregoire

Tijdens de vergadering maakte Michel Gregoire bekend dat zijn aangekondigde afscheid nog even op zich laat wachten. "Samen met het bestuur vonden we het slim om eerst de nodige nieuwe bestuursleden te hebben en dan pas te kijken naar mijn opvolging. Anders zou het vernieuwde bestuur een manager krijgen die het oude bestuur heeft uitgekozen. Niet de goede volgorde! Daarom is afgesproken dat ik nog iets langer blijf en als het vernieuwde bestuur er klaar voor is zetten we mijn opvolging in. Dat zal dan ergens in de loop van volgend jaar vorm krijgen denk ik."