Volle bak tijdens een avondje bingo in dorpshuis De Bijenkorf.
Volle bak tijdens een avondje bingo in dorpshuis De Bijenkorf. Foto: Archief Texelse Courant

Dorpshuis als tweede huiskamer

"Oosterend kan trots zijn op zijn "Bijenkorf", kopte de Texelse Courant op 19 juli 1968 bij de opening van het dorpshuis. Gedeputeerde J. de Jong verrichtte de plechtige opening.

Het eerste dorpshuis dat als zodanig werd ontworpen, alle andere dorpshuizen op Texel waren verbouwde scholen. Aanvankelijk gepresenteerd als "Gemeenschapscentrum Oosterend."

Het stelde basisscholieren in staat om lessen lichamelijke opvoeding in het rooster op te nemen. "Ook de plaatselijke gymnastiekvereniging zal er bijzonder blij mee zijn, want deze moet zich nu behelpen met een totaal ongeschikte ruimte (De oude school). Het kan niet anders of er zal een stimulans voor het verenigingsleven vanuit kunnen gaan. Mogelijk zal de bouw aanleiding zijn voor de oprichting van een toneelclub." Het vervolg is bekend, Toneelgroep Oosterend is een begrip in het dorp, zoals er ook allerlei andere verenigingen, clubs en verbanden zijn. Met een waslijst aan activiteiten, het overzicht in Strendernieuws besloeg twee pagina's. Begonnen met niets, is het dorpshuis, mede dankzij vele "werkbijen" uitgegroeid, tot "de huiskamer" van Oosterend. Met als eerste beheerders Geer en Kees Oosterhof, opgevolgd door Annemarie Ellen en Ankie de Klerk, daarna Ineke en Willem Witte en alweer een jaar of negen Marjan Brouwer en Arnold Wesselman. "Slechts" vier stellen in vijftig jaar duidt op weinig verloop en dat is een goed teken. Beheerders die het dorpshuis als een soort "tweede huiskamer" bestieren en de gemeenschap "ontzorgen".