50-jarig dorpshuis Bijenkorf spil hechte gemeenschap Oosterend

Oosterend is een hechte dorpsgemeenschap, met dorpshuis De Bijenkorf als bloeiend centrum. Al vijftig jaar om precies te zijn, reden voor de dorpscommissie op zaterdag 24 november dit jubileum feestelijk te vieren.

Die centrumfunctie blijkt op een willekeurige woensdagavond in november. In de ene zaal wordt gebridged, in de sporthal gevolleybald, in de dorpskamer is het wekelijkse avondje van de biljartclub en in een ander zaaltje vergadert de feestcommissie. Het is maar een greep uit de vele activiteiten: dammen, zaalvoetbal, koersbal, bodyshape en wat al niet meer. Maar ook de wekelijkse koffieuurtjes, het spreekuur van Texels Welzijn, jeugdbingo en toneeluitvoeringen, er zijn trouwerijen, condoleances en tal van andere familiebijeenkomsten. De startavond en de afsluiting van Oosterend Present, kortom te veel om op te noemen.

Beheerders Arnold Wesselman en Marjan Brouwer zijn aan hun negende jaar bezig en hebben het nog prima naar hun zin. "Willem (Witte, de vorige beheerder), vertelde dat je na acht jaar binnen bent. Dat is ons niet gelukt, wij gaan dus nog even door...", schaterlacht Arnold. "Maar er is wel een goed verdienmodel", vertelt Ewald Witte, namens de dorpscommissie de contactpersoon voor het beheer. "Arnold en Marjan beheren het hele gebouw. Wij hebben er geen omkijken naar. Als er wat is, dan zijn de lijnen kort."

"We zijn een gezonde club, financieel zitten we er goed bij. Naast de jaarlijkse bijdrage van de gemeente hebben we inkomsten uit de zendmasten op het voetbalveld (die worden gedeeld met het Strender verenigingsleven). En eens in de vijf jaar een bijdrage uit Oosterend Present. En natuurlijk goed boekhouden. Daardoor kunnen we het onderhoud doen en geld reserveren om eens in de zoveel jaar iets aan te pakken. Zo hebben we onlangs de verwarming van de sportzaal kunnen vernieuwen, de vloer kunnen isoleren, het toneel en andere zaken aangepakt. Maar we hebben ook best nog wat op het verlanglijstje. Zo willen we graag een beamer en het dorpshuis nog eens energieneutraal maken."