Plan Veeger: Onderwijscentrum realiseren op plek Thijsseschool

Mayke Veeger uit Den Burg kwam in november 2017 met een alternatief plan om het Onderwijscentrum op de plek van de Thijsseschool in Den Burg te realiseren. Het leverde positieve reacties op, maar verdween ook weer naar de achtergrond.

Veeger, stedenbouwkundige van beroep, ontwierp een alternatief plan aan de hand van gegevens uit het nieuwe bestemmingsplan Den Burg-zuid dat in het najaar van 2017 ter inzage lag en op 19 december 2017 door de gemeenteraad bekrachtigd werd.

Volgens Veeger was op de locatie van de Thijsseschool aan de Keesomlaan voldoende ruimte voor het nieuwe beoogde onderwijsgebouw. Ze stelde voor de ijsbaan deels te gebruiken als parkeerplaats voor het nieuwe schoolgebouw en deels als speelplaats voor de scholen. Achter de OSG zou volgens Veeger dan langs de Emmalaan een nieuwe ijsbaan kunnen komen, zodat een ijsbaan voor Den Burg niet verloren zou gaan.

In het plan Veeger zou het Onderwijscentrum aan de Keesomlaan verkeerstechnisch ook beter uitkomen, De verkeersstromen naar de OSG en het Onderwijscentrum zouden dan meer gescheiden worden. Daarnaast kwam het plan tegemoet aan de zorg van diverse ouders dat kinderen van de basisscholen straks mogelijk makkelijker met kinderen van de OSG in aanraking kunnen komen als het nieuwe Onderwijscentrum pal achter de OSG komt.

Bestuursvoorzitter Jan Bot van Kopwerk gaf destijds in een reactie aan dat er diverse locaties waren onderzocht en dat de keuze op de plek achter de OSG was gevallen. Er was toen ook al besluitvorming geweest in de raad (op woensdag 22 maart 2017 over de financiƫn) en de stuurgroep van Kopwerk, Sarkon (Jozefschool) en de Stichting Samenwerkingschool (Kompas) was al bezig met de verdere voorbereidingen op de nieuwbouw in het verlengde van de OSG.

Mayke Veeger gaf bij de presentatie van het plan al aan dat zij aan de late kant was, maar eerst de gegevens uit het nieuwe bestemmingsplan Den Burg-zuid nodig had om een alternatief te kunnen ontwerpen.