Jo Zoetelief met de oorkonde ter ere van 50 jaar lidmaatschap van 't Amateurtje.
Jo Zoetelief met de oorkonde ter ere van 50 jaar lidmaatschap van 't Amateurtje. Foto: Gerard Timmerman

50-jarige jubileum Jo Zoetelief 't Amateurtje

De tijd dat Jo Zoetelief als acteur op het podium stond bij 't Amateurtje ligt al een tijdje achter hem, toch werd hij zaterdag na afloop van "Mallejan keert weerom" naar voren gehaald. Na vijftig jaar lidmaatschap is hij benoemd tot erelid van de toneelvereniging.

Zoetelief maakte in maart 1968 zijn debuut in het toneelstuk 'De ooievaar vergist zich'. De recensent van deze krant schreef: "Een aardig debuut maakte ook de heer Jo Zoetelief". "Jo speelde Bart, de vriend van Elly. Gelijk een liefdesscene, dus Jo had de smaak gelijk goed te pakken", vertelde Henk Slikker. "Veel plezier had Jo met zijn tegenspeler Ko van Splunter, waarmee hij regelmatig op het toneel stond. En vooral de derde helft duurde in die jaren lang, zodat zijn vrouw Jowie meestal allang te bed was als Jo van toneel thuiskwam. Onvergetelijk was Jo's rol als travestiet, samen met Nico van Egmond, in het stuk 'De Kerckestraat is een keurige straat'."

Voor het laatst stond hij op het podium in 2006 in het jubileumstuk 'De Jantjes', waar hij op voortreffelijke wijze De Mop neerzette. Niet alleen gewaardeerd als toneelspeler; ook als regisseur. In de periode dat Slikker zelf bij 't Amateurtje kwam spelen, eind jaren 90, waren Jo en Hein Tjepkema de vaste regisseurs. Van 1976 tot 1987 was hij voorzitter van 't Amateurtje.