Jacob Bakker geeft uitleg over de whippertruck aan Jan Uitgeest en Jan Wiering.
Jacob Bakker geeft uitleg over de whippertruck aan Jan Uitgeest en Jan Wiering. Foto: Jeroen van Hattum

Donateurs KNRM in het zonnetje

De KNRM heeft zaterdag Jan Uitgeest en Jan Wiering gehuldigd voor vijftig jaar donateurschap van de reddingmaatschappij.

Jan Wiering is met zijn 57 jaar een jonge donateur van een halve eeuw, maar dat had een praktische oorzaak. Zijn vader maakte hem op zijn zevende donateur gemaakt en dat is hij altijd gebleven. Jan Uitgeest was onder meer vanuit de jutterij vertrouwd met het werk van de KNRM. Burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM op Texel, speldde beide jubilarissen een onderscheiding op in het boothuis in De Koog. Daarna volgde een tocht met whippertruck en werd er gevaren met de Cornelis Dito in Oudeschild.

Uitgeest pakte meteen de gelegenheid om vanuit de jutterij enkele ervaringen te delen. Zo vertelde hij hoe zijn broer Klaas ooit voor 25.000 gulden de voormalige reddingboot Joan Hodshon kocht. Klaas en Jan hadden geen cent te makken en gingen het eiland rond om de aankoop alsnog gefinancierd te krijgen. Uitgeest vertelde ook dat hij nog altijd een koperen fluitje op zak heeft van de Rigel die in 1970 tussen paal 16 en 17 verging. Bij de stranding van de Katwijk 149 in 1983 zorgde hij ervoor dat er eten aan boord van de kotter werd gebracht. En het verhaal van de Anneliese (gestrand in 1990) kwam voorbij. De scheepsbel was opeens verdwenen. Jarenlang was het een raadsel waar die was, totdat de bel in 2014 bij Jan Uitgeest boven water kwam.