Corrie Broekman met vertegenwoordigers van de gemeente, Kabeltex, Stift en St. Glasvezelnetwerk.
Corrie Broekman met vertegenwoordigers van de gemeente, Kabeltex, Stift en St. Glasvezelnetwerk. Foto: Gerard Timmerman

Huize Broekman mijlpaal voor aanleg glasvezelnet buitengebied

Wel of geen aansluiting op het nieuwe glasvezelnetwerk? Een lastige vraag voor Corrie Broekman. Op advies van haar kinderen en kleinkinderen zei ze ja. Ze was de eerste bewoner van de Hoofdweg waar Kabeltex een aansluiting realiseerde. Nu de hoofdinfrastructuur is gerealiseerd, werd deze mijlpaal bij haar thuis gevierd.

Met twee ploegen wordt gewerkt aan het ingraven van de kabels voor het glasvezelnetwerk dat zorgt dat het buitengebied via de kabel over snel en stabiel internet kan beschikken. Stichting Glasvezel Texel werkt daarvoor samen met Kabeltex. Bijdragen van de gemeente Texel en Stift (€320.000,-) maken het mede mogelijk om tegen sterk gereduceerde kosten over snel en stabiel internet te beschikken. Van de 1090 aansluitbare adressen zijn er inmiddels 750 gerealiseerd. Dat is 65 procent. Daarmee is het doel nog niet bereikt. "Onze missie is iedereen op Texel voorzien van snel internet", zegt Niels Jimmink van Kabeltex.

Dagelijks maken de graafploegen meters om de kabels met glasvezel, dunner dan een mensenhaar, uit te rollen over het buitengebied. Voorwaarde voor aansluiting in kleine kernen, buurtschappen en (binnen)weggetjes is dat minimaal zestig procent van de adressen zich heeft aangemeld, dit met het oog op de kosten. Niet overal is dat het geval, zoals in een buurtschap waar van de vijf woningen er eentje meedoet. Jaap Drijver: "Een gemiste kans. Nu ben je voor eenmalig €2250,- aangesloten (een bedrag dat in maandtermijnen van €12,50 over twintig jaar mag worden uitgesmeerd), maar straks (medio 2019 loopt het project af) ben je een veelvoud kwijt."

Bewoners van wegen waar Kabeltex aan de slag gaat en die zich nog niet hebben aangemeld, krijgen een brief. "Ik zou het zeker doen", adviseert Albert Huisman, voorzitter van Stichting Glasvezelkabel Texel, die zelf ook onlangs is aangesloten. Als logiesverstrekker heeft hij er volop profijt van. "Het uploaden van foto's voor de boekingssite doe ik nu in een fractie van de tijd die ik voorheen nodig had."

Toch zijn er mensen die twijfelen aan de noodzaak, door de komst van een draadloos 5G-netwerk. Maar dat laat nog wel even op zich wachten. Jimmink: "Eerst de Randstad, dan pas de rest. Ander probleem is dat zendafstand veel korter is dan 4G, zodat er veel meer masten moeten komen. Bovendien is een vaste verbinding veel stabieler en biedt deze veel hogere snelheden. Naar verwachting zal aankomende jaren door nieuwe technologische toepassingen de behoefte naar een snellere internetverbinding toenemen en ben je hier met een glasvezelverbinding op voorbereid."