Bedoeling is dat het nieuwe Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG wordt gerealiseerd als sporthal Ons Genoegen is gesloopt.
Bedoeling is dat het nieuwe Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG wordt gerealiseerd als sporthal Ons Genoegen is gesloopt. Foto's: Jeroen van Hattum

Onderwijscentrum: raad aan zet

Een losstaand Onderwijscentrum, een Onderwijscentrum dat deels in de OSG komt of doorgaan met de huidige schoolgebouwen. Woensdag komt er duidelijkheid rond het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg. Een globaal overzicht van de situatie.

De gemeenteraad hakt woensdagavond een knoop door in het proces rond het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg dat plaats moet bieden aan De Fontein, de Jozefschool, de Kompasschool, de Vrije School en de Thijsseschool (de vijf huidige basisscholen in Den Burg). Een proces dat beklonken leek toen de raad op 17 september een laatste beslissing over de financiën moest nemen, maar opeens weer open lag nadat Texels Belang, VVD en CDA diezelfde avond hadden bepaald, dat het alternatief van een losstaand onderwijscentrum nog eens moest worden bekeken. Kort daarna volgden twijfels van medewerkers en medezeggenschapsraad van de Jozefschool over de meerwaarde van het nieuwe gebouw voor kinderen.

De kern voor het nieuwe Onderwijscentrum, waar al een jaar of vijf/zes over gesproken wordt, zit in een paar dingen. Daling van het aantal kinderen op het eiland, veroudering van de huidige schoolgebouwen in Den Burg en de behoefte om het basisonderwijs ondanks afname van leerlingen kwalitatief op niveau te houden. Dat laatste kan helpen jonge gezinnen naar het eiland te krijgen. De plannen zijn sinds 2013 nader uitgewerkt in twee documenten: het document 'Passend Thuisnabij Onderwijs op Texel' dat eind 2013 verschijnt, gevolgd door het zogeheten Contourendocument waarin concreet over een Onderwijscentrum wordt gesproken. Dat document wordt op 25 mei 2016 door de gemeenteraad goedgekeurd met uitzondering van Texels Belang. De partij is niet tegen een Onderwijscentrum, maar vindt dat er - met het oog op de kosten - meer oog moet zijn voor alternatieven.

In de raadsvergadering van 22 maart 2017 gaat de gemeenteraad unaniem akkoord met een investering van €5,6 miljoen voor het nieuwe Onderwijscentrum plus €242.000,- voor grondkosten en €140.000,- om er een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) van te maken. Plan is dan de school deels in het OSG-gebouw te huisvesten en deels in nieuwbouw in het verlengde van de OSG. In het OSG-gebouw komt ruimte vrij door de afname van leerlingen. In de praktijk wordt er al rekening gehouden met de nieuwe situatie. Sinds 2015 wordt er niet veel meer gedaan aan onderhoud van de basisscholen in Den Burg en de medewerkers trekken nauwer met elkaar op. Bedoeling is dat de basisscholen in het nieuwe Onderwijscentrum elk hun eigen identiteit behouden, maar ook meer samenwerken. Bedoeling is tevens dat het Onderwijscentrum en de basisscholen in de buitendorpen elkaar ondersteunen. Het moet leiden tot een schaal waarin het basisonderwijs op Texel goed georganiseerd kan worden. Wat het onderwijs van de toekomst betreft, vallen er twee termen: 'gepersonaliseerd leren' en '21st century skills'. Concreet vertaald: kinderen zijn er voor de toekomst bij gebaat als zij zelfstandig leren werken en tegelijkertijd leren samenwerken, goed met ICT kunnen omgaan, een kritisch denkvermogen ontwikkelen en goed kunnen communiceren. Het zijn vaardigheden waarop het nieuwe gebouw op de tekentafel wordt ingericht met bijvoorbeeld meer gezamenlijke ruimtes voor de leerlingen en minder standaard klaslokalen. Ook vanuit de scholen in de buitendorpen wordt een bedrage geleverd aan de ontwikkeling van het gepersonaliseerd leren en de '21st century skills'.

Behoud kwalitatief goed onderwijs voor toekomst op Texel

Het is vervolgens langere tijd stil rond het Onderwijscentrum, totdat in augustus van dit jaar blijkt dat er bijna vijf ton extra nodig is. Gemeente en betrokken scholen hebben dan een traject achter de rug om tot elkaar te komen over kosten en de gewenste indeling van het gebouw. Met de vijf ton extra kunnen de schoolbesturen uit de voeten al had een iets hogere extra bijdrage voor het onderwijs ook geen kwaad gekund. Op 17 september ligt het voorstel op tafel de extra vijf ton beschikbaar te stellen, maar dat loopt anders. Op voorstel van Texels Belang en VVD wordt op het allerlaatste moment besloten toch nog eens naar het alternatief van volledige nieuwbouw te kijken. Volgens het college is het beter bij de huidige plannen te blijven. Volgens het college levert een losstaand gebouw extra vertraging op, een extra kapitaallast van zestig mille per jaar, er moet een nieuwe architect worden gevonden en er moet een Europese aanbestedingprocedure voor een bouwteam worden opgestart. De raad is woensdagavond aan zet om een beslissing te nemen.