Mieke de Vries met hond Dokus.
Mieke de Vries met hond Dokus. Foto: Jeroen van Hattum

Energieneutraal Texel zou mooi zijn

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het is heerlijk om rond te banjeren in de Dennen en de duinen. Ook het Hoge Berggebied, de Slufter, Waalenburg en het oude deel van Den Burg vind ik mooi. Voorheen struinde ik graag rond op Ceres.

Geboren en getogen op het eiland?

Mijn ouders waren net gestart op een nieuwe boerderij in Waalenburg, toen ik tijdens de lammertijd werd geboren. Mijn zus Nettie was er al. Twee jaar later kwam mijn broer Dirk. In mijn herinnering speelden we heel vaak in de schuur, in het hooivak, of buiten. Met op de achtergrond het geluid van grutto's, schapen en koeien.

We speelden vaak in de schuur, in het hooivak of buiten

Wat voor werk heb je op Texel gedaan?

Na een Schoeversopleiding in Den Haag heb ik een paar jaar als reisadviseur gewerkt bij Reisburo Texel. Ik verliet het eiland in 1989 om te gaan samenwonen met Christof in het Gooi. Hij had daar een mooie baan in de horeca en het leek me interessant om mijn blik te verbreden. Ik werkte als personeelsadviseur bij AT&T in Hilversum en in dezelfde functie bij Natuurmonumenten in 's Graveland. Toen onze dochter Lotte in 1993 werd geboren wilden we graag terugkeren naar Texel. In 1994 lukte ons dat door het restaurant en de snackbar op Dennenoord te pachten. Na het zomerseizoen van 1995 beviel ik van onze dochter Barbara. Het was behoorlijk aanpoten in die tijd. Na drie jaar besloten we de horeca dag te zeggen en startten we in de Weverstraat een Bruna-winkel, op franchisebasis. Dat hebben we 15 jaar gedaan. In die periode werkte ik daarnaast parttime bij RAB in Oudeschild en bij de Gemeente Texel, en is onze derde dochter Sofie geboren. Inmiddels heb ik al weer zo'n 8 jaar mijn eigen tekstbureau; Texels Content. Ik schrijf allerhande teksten en ben webmaster voor diverse opdrachtgevers, waaronder Duin Bouwbedrijf op Texel. Ook zit ik in de redactie van MijnWoordenboek.nl, een bekende puzzelwoorden- en vertaalwebsite van mijn broer Dirk. Daarnaast runnen we een B&B in ons tuinhuis. Daar stoppen we binnenkort mee.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?
We hebben een volkstuin achter het zwembad, waar we bloemen, biologische groenten en fruit proberen te verbouwen. Verder ben ik creatief met linoleum snijden en -drukken. En de laatste jaren was ik via de Dorpscommissie van Den Burg actief bij verschillende projecten. Zoals het meedenken over de recreatienota en de Retailvisie. Maar ook bij het (mede)organiseren van het Aagje Festival, de lichtjestocht, de Notaristuin en De Burghse Zetel op de Groeneplaats. Hartstikke leuk. Maar omdat er vaak te weinig uren in mijn dag zitten en we binnenkort gaan verhuizen naar het buitengebied, ben ik bij de DC gestopt.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Het zijn net gewone mensen!

Wat moet er vooral blijven zoals het is?
Er hoeft van mij geen nieuwe natuur meer bij voorlopig. Laat eerst het stof van de huidige ontwikkelingen maar even neerdalen. Het moet allemaal wel in balans blijven, lijkt me.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het zou mooi zijn als Texel een energieneutraal eiland wordt. Net als het Deense Samsø, waar ik een paar jaar terug ben geweest. Er liggen hier gelukkig steeds meer zonnepanelen. Dat er daarnaast windenergie nodig is om de doelen te halen lijkt me zonneklaar. Maar een onderzoek naar draagvlak hiervoor werd tegengehouden door de Gemeente. Is het gros van de bewoners wel tegen windenergie, en onder welke voorwaarden zou het wel kunnen? Dat vraag ik me af. Als we blijven steggelen kunnen we wachten tot Sint Juttemis.

Wat is er mooi aan Texel?
Het totale plaatje.

Wat is er zonde aan Texel?
Het is niet typisch Texels, maar je ziet het hier ook: mensen verkondigen soms luidkeels hun mening over iets, terwijl ze er de ballen verstand van hebben. Dan zeg ik, hou maar liever je mond dicht. In het bijzonder op de sociale media.

Wat mis je op Texel?

Ikzelf mis helemaal niets. Maar als je als starter of enkeling op Texel een woning zoekt, mis je het aanbod. Steeds meer beschikbare woonruimte voor deze groep wordt recreatief verhuurd en naar mijn idee wordt daar tot nu toe amper op geanticipeerd.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn zus, Nettie Lap. Ze staat altijd voor iedereen klaar, is voorzitter van muziekvereniging DEK in Den Hoorn en de stille motor achter het akkerbouwbedrijf van haar man Jan aan de Amaliaweg. Ook verdienen alle andere vrijwilligers die onopvallend ergens de boel draaiende houden een pluim. Je staat er niet zo bij stil, maar als zij allemaal op hetzelfde moment zouden stoppen, staan we nog raar te kijken, vermoed ik.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Door het toerisme hebben we hier gebrek aan niets. Bijna iedereen pikt er direct of indirect een graantje van mee. Waar ik me wel zorgen over maak is de enorme toename van de populariteit van websites als Airbnb en Booking.com. Deze internationale bedrijven strijken een behoorlijk bemiddelingspercentage (circa 12 procent) op van de totale verhuursom. Deze inkomsten gaan aan de Texelse neus voorbij.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Hetzelfde, hoop ik. In goede gezondheid. Extra genieten met de familie en vrienden.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Aaf Brans. Ze is al bijna 22 jaar mijn buurvrouw en we hebben een plezierig contact. Zij is de rechterhand van Gelein Jansen bij het sorteren van al het diggelwerk dat uit de grond komt bij de bouw van De Tuunen. Ze komt zelf van Schiermonnikoog, maar woont al heel lang op Texel. Ze heeft vast veel te vertellen!