Jacque Brouwer tussen de bladgroenten in haar moestuin op de Hogeberg.
Jacque Brouwer tussen de bladgroenten in haar moestuin op de Hogeberg. Foto: Gerard Timmerman

Moestuin Jacque vol smaak en geneeskracht

"Proef deze Oost-Indische kers. Lekker en het verhoogt je weerstand." Smaak en geneeskracht gaan hand in hand in de tuin van Jacque Brouwer op de Hogeberg. In haar kwekerij op de Hogeberg experimenteert ze met allerlei groenten, kruiden en vruchten. Woensdagavond 14 november vertelt ze er over in de bibliotheek.

Het is alsof je in het beschutte hof langs de Pontweg een andere wereld binnenstapt. Alles groeit en bloeit, alsof de natuur vergeten is dat het al november is. De nog maar pas ontkiemde mosterdplantjes in de kas, ogen alsof het voorjaar is. "Mosterd is mijn lievelingsgewas", leidt Jacque rond. Proeven hoort daarbij. Het smaakt pittig, de mosterd is duidelijk herkenbaar. Ze teelt allerlei bladgroenten. "Dit is mizuna", een mosterdachtige. Hier en daar plukt ze blaadjes, die ze laat proeven. Rozemarijn, sali, olijfkruid, rucula en hyssop. "Nooit van gehoord? Het is goed tegen de verkoudheid." Er groeit ook paardenbloem. "Goed is voor je nieren. Alles wat in deze tuin groeit heeft veel kracht. Hoe ik dat allemaal weet? Ach, tuinieren is voor mij een soort ontdekkingsreis. Ik vind het leuk om te experimenteren met planten. Wat ik niet weet, dat zoek ik op."

Jacque, van Amerikaanse komaf, een jaar of negen geleden met haar gezin op Texel neerstreek en in Den Burg woont, praat wat bescheiden over haar tuin. Maar haar blad- en andere groente, kruiden en vruchten staan bij kenners en liefhebbers best hoog aangeschreven. Goed van kwaliteit en smaak. Ze heeft via-via inmiddels haar eigen afzetkanalen ontwikkeld. Zo levert ze haar verse bladgroenten en andere producten aan verschillende restaurants, zeker niet de minste. Een aantal op Texel, zaken die bijzondere gerechten op de kaart zetten met chefs die durven te experimenteren. Waaronder prijswinnende restaurants, onder meer op Texel Culinair. Ook restaurants in Amsterdams, topzaken, die op de landelijke culinaire ranglijsten hoog scoren.

Ze heeft het er best druk mee om deze zaken tijdig en geregeld van verse groenten te voorzien. Eerder deze week plukte ze nog een flinke partij vol voor een klant aan de overkant.

Hard bezig om van haar liefhebberij haar beroep te maken, al doet ze er zelf vrij luchtig over. "Ik vind het leuk om in de tuin bezig te zijn, ik doe het liever dan bijvoorbeeld schoonmaakwerk. Er zit best veel werk aan, zaaien, planten, schoonhouden en oogsten. Daarnaast heb ik nog mijn gezin." Terwijl ze praat bukt ze regelmatig om blad of onkruid te plukken. "Ik spuit niet en strooi geen kunstmest. De natuur doet het zelf. En als er eens wat onkruid groeit of als er eens een zaaisel mislukt, dan maak ik me daar niet druk om. Als iets lukt, is het mooi, maar anders is het niet erg. In zo'n tuin hoeft het allemaal niet perfect te zijn."

Workshop/proeverij

Woensdagavond geeft Jacque in de bibliotheek de workshop/proeverij "Ontdek je eigen voeding". Zij neemt haar gehoor mee op een ontdekkingstocht naar de "onverwachte mogelijkheden" over alles wat er kan groeien in je tuin en wat wij eten. Ze vertelt er niet alleen over, ze laat de bezoekers ook proeven van de groenten en kruiden die ze teelt.

De avond begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. Er is een muzikale ontvangst met Felix Marseille op gitaar.

Entree €3,-, inclusief geschenkboek, koffie/thee en lekkers.

Opgave via www.kopgroepbibliotheken.nl bij Activiteiten