De Halani-1, voorheen de Molengat.
De Halani-1, voorheen de Molengat. Foto: Facebook Boat Dealership Worldwide

Voormalige Molengat ligt te koop

De Halani-1, de voormalige Molengat, ligt te koop voor vijftien miljoen dollar. Dat heeft Boat Dealership Worldwide op Facebook gemeld.

De Halani-1 was van 1980 tot 2006 in de vaart als de Molengat tussen Texel en Den Helder. Het was destijds de eerste dubbeldekker van TESO. Het schip ging uit de vaart na de komst van de Dokter Wagemaker en werd gekocht door Halani Shipping International dat van de Molengat een werkschip voor de offshore maakte.

De veerboot vertrok op vrijdag 28 maart 2008 van Texel en werd in het Chinese Zhoushan nogal grondig verbouwd tot werkschip. De Molengat was na afloop amper meer in de Halani-1 te herkennen. Feitelijk bleef alleen het onderste deel van de Molengat intact en een stukje van het bovenschip De Halani-1 had vervolgens in 2010 de twijfelachtige eer om op internet tot 'meest lelijke schip ter wereld' uitgeroepen te worden.

De Halani-1 biedt plaats van 240 mensen, heeft een paar werkdekken en paar grote kranen aan boord. Het schip is bijna 90 meter lang, 22 meter breed en steekt volgens de gegevens van Boat Dealership Wordlwide bijna zeven meter diep. Toen het nog de Molengat was, konden er maximaal 190 auto's en maximaal 1250 passagiers aan boord. Het schip stak toen nog vier meter diep. De Halani-1 ligt momenteel in de Walvisbaai voor de kust van Namibiƫ.