Veel grondverzet in buurtskap De Tuunen.
Veel grondverzet in buurtskap De Tuunen. Foto: Gerard Timmerman

Snelheid van bouw woningen De Tuunen

is "uitdaging voor nutsbedrijven"

De korte termijn waarop de nieuwe woningen in buurtskap de Tuunen worden gerealiseerd levert een uitdaging op voor nutsbedrijven. In de zin dat die op een korte termijn in onderling overleg de nutsvoorzieningen moeten aanleggen.

Dat meldt de gemeente op onze vraag waarom vertraging is opgelopen bij de aanleg van nutsvoorzieningen. "De nutsbedrijven hebben daarnaast te maken met de aantrekkende markt voor nieuwbouw. Hierdoor schuiven de realisatietermijnen op. De gemeente en Woontij streven ernaar om begin 2019 te starten met zowel de plaatsing van woningen als het klaarmaken van de directe omgeving van die woningen. De aansluitingen van de nutsvoorzieningen worden daarop afgestemd."

Over het verwijderen van een laag grond (na ophoging en egalisatie) zegt de gemeente: "Er is in eerste instantie bewust gewerkt met een overhoogte. Dit om (ongelijke) zettingen in de ondergrond op te vangen. Na metingen is gebleken dat deze zetting is uitgewerkt en op sommige plaatsen beperkt heeft plaatsgevonden, daarom kan de overtollige grond nu worden verwijderd.

"Bij het bouwrijp maken is gebleken dat er meer grond afgegraven moest worden dan in eerste instantie was verondersteld op basis van bodemonderzoek. Dat betekent dat er meer zand is aangevoerd ten behoeve van funderingen en er ook meer grond wordt afgevoerd", reageert het college op onze vraag hoe het zit met de zogeheten "gesloten grondbalans" voor dit project.

Afbeelding