Het ziekenhuis in Den Helder.
Het ziekenhuis in Den Helder. Foto: Jeroen van Hattum

Noordwest Ziekenhuisgroep financieel sterk

Door berichten over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis vraagt menig Texelaar zich af hoe het gesteld is met de financiële gezondheid van de Noordwest Ziekenhuisgroep (met ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar en poliklinische faciliteiten op Texel). Dit blijkt financieel het sterkste ziekenhuis van Noord-Holland.

Dit valt op te maken uit de jaarlijkse financiële stresstest van accountants- en adviesbureau BDO onder Nederlandse ziekenhuizen. Noordwest Ziekenhuisgroep staat op plek tien in de ranglijst en dat is tevens het rapportcijfer die de onderzoeksgroep heeft uitgedeeld: een tien. Financieel het gezondst van Noord-Holland."

De financiële stresstest onder ziekenhuizen wordt jaarlijks uitgegeven door BDO. Alle cijfers en rapportcijfers hebben betrekking op het jaar 2017. Over het algemeen ligt de financiële gezondheid een tiende hoger dan de meting van 2016 (toen Noordwest Ziekenhuisgroep op de tiende plaats stond.) Het landelijke rapportcijfer is gestegen van een 7,1 naar een 7,2.

Eind 2017 werd bekend dat Noordwest Ziekenhuisgroep en de zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis afspraken hebben gemaakt om de spoedeisende zorg en acute verloskunde in Den Helder in de toekomst te garanderen.

Noordwest accepteert dat voor het ziekenhuis in Den Helder het leveren van zorg geen redement oplevert, terwijl volgens het bestuur voor een gezonde bedrijfsvoering een rendement van 3 tot vier procent wenselijk zou zijn. Noordwest vangt dit gemiste rendement op groepsniveau op. Zorgverzekeraars betalen samen €10 miljoen extra om het zorgaanbod in Den Helder beschikbaar te houden. Omgerekend per verzekerde een fors hoger bedrag dan zorgverzekeraars in andere regio's betalen.

Over de financiering en met name het onrendabele deel van het zorgaanbod van het ziekenhuis in Den Helder zijn met de zorgverzekeraars langjarige afspraken gemaakt. Daarmee is het licht voor het uitwerken van plannen voor de verbouwing van het ziekenhuis en het organiseren van de financiering op groen komen te staan. De investering in de huisvesting bedraagt circa €60 miljoen.

Noordwest heeft de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en Schagen gevraagd gezamenlijk garant te staan voor €15 miljoen (van de €60 miljoen). Dit zou bijdragen aan de bereidheid van (andere) financiers, de snelheid van financiering (en dus een snellere verbouwing) en de kapitaallasten zouden daardoor omlaag gaan. Het bestuur van Noordwest schat de risico's van de garantstelling voor de gemeenten laag in. "Alle beoordelingen bevestigen dat Noordwest aan haar financiële verplichtingen kan voldoen." Noordwest is een zogeheten "systeem ziekenhuis", waarvan het omvallen niet door andere zorgaanbieders kan worden opgevangen. Dat schept de verplichting voor zorgverzekeraars en uiteindelijk de minister van Volksgezondheid deze ziekenhuis beschikbaar te houden. Overigens ziet het bestuur geen enkele reden om van een dergelijk scenario uit te gaan.

Inmiddels is duidelijk dat de financiering van de renovatie is gedekt. "Deze volledige dekking betekent dat de garantstelling van de gemeenten geen randvoorwaarde meer is. De garantstelling wordt een maatschappelijke bijdrage, waarbij het (eventuele) financiële voordeel terugvloeit naar de zorgverzekeraar(s)", melden de wethouders van de gemeenten Hollands Kroon, Texel en Den Helder. Zij adviseren de Regionale Raadscommissie Noordkop die donderdag bijeen komt het verzoek tot garantstelling af te wijzen.