Er  is veel animo voor advies over energieneutraal wonen.
Er is veel animo voor advies over energieneutraal wonen. Foto: Peter van der Zwart

Tweede deskundige voor advisering over energieneutraal wonen

De animo voor het energieneutraal maken van woningen is dermate groot dat, naast Nienke Bloksma van Energiek Advies, Maurice Boomstra van Duurzaam Bouwloket als tweede deskundige beschikbaar is om Texelaars hierover te adviseren en te informeren.

Duurzaam wonen-specialisten Bloksma en Boomstra adviseren over energieneutraal wonen en het aanvragen van subsidie. Geïnteresseerden kunnen bij hen terecht voor een geheel kosteloos adviesgesprek. Op www.texel.nl/energieneutraal staan de contactgegevens voor het maken van een afspraak.

De gemeente Texel stelt een subsidie beschikbaar voor bestaande woningen die energieneutraal gemaakt worden. Hierbij wordt evenveel energie opgewekt als verbruikt. Met als voordeel dat energielasten dalen, men milieuvriendelijker woont en is voorbereid op een bestaan zonder aardgas. Texelaars kunnen gebruik maken van een lening van de gemeente om de verbouwing te financieren.

De subsidie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Texel en de provincie Noord-Holland en bestaat uit drie tranches. In de eerste tranche is het mogelijk 30 procent subsidie te krijgen met een maximum van €10.000,- per woning. De tweede tranche biedt 20 procent subsidie, de derde 10 procent, beide met een maximum van €5.000,- per woning. Ook voor een vakantiewoning kan men subsidie aanvragen; die komen in aanmerking voor de derde tranche.

Momenteel is nog slechts een derde over van de €240.000 die de eerste tranche bedroeg. Geïnteresseerden krijgen daarom het advies snel een aanvraag in te dienen. Subsidieaanvragen die volledig en correct zijn ingevuld worden op volgorde van binnenkomst behandeld.