Brons en contract voor Denise

Diverse Texelaars zaten zondagmiddag aan de tv gekluisterd. Daar was op NPO Nederland 1 live bij Studio Sport te volgen hoe eilandgenoot Denise Betsema derde werd op het Europees kampioenschap veldrijden in Rosmalen.

Het stond er echt in het tussenklassement dat de NOS in beeld bracht: Denise Betsema lag in de derde ronde ineens aan kop bij het Europees kampioenschap. Annemarie Worst en Marianne Vos gingen haar even later weer voorbij, maar Denise bleef in het wiel van Vos. Ze lag nog even tweede, maar in de vierde ronde was Annemarie Worst er definitief vandoor en restte Marianne Vos en Denise Betsema de strijd om de tweede en derde plaats. Vos was net een tikkeltje sneller, waardoor Denise het brons pakte.

Denise kende aanvankelijk geen goede start, omdat ze in het gedrang raakte. Ze heeft echter al vaker laten zien dat ze zichzelf vanuit een achterstand goed kan terug knokken in het deelnemersveld en dat gebeurde afgelopen zondag ook in Rosmalen. Terug naar voren en daarna liet ze de kans op een podiumplaats niet maar uit haar handen glippen. Het leidde tot een volledig oranje gekleurd podium in Rosmalen waar het Wilhelmus werd gespeeld en drie keer de Nederlandse vlag werd gehesen. Diverse Texelaars waren naar Brabant afgereisd om Denise ter plekke te steunen.

Na afloop van de wedstrijd werd bekend dat Denise zich nu ook daadwerkelijk als professional in het veldrijden kan gaan begeven (een al langer gekoesterde wens); ze heeft een contract getekend bij de Belgische veldritploeg Marlux-Bingoal Cycling Team. Daar kan ze zich verder gaan ontwikkelen als veldrijdster, samen met haar Belgische trainer Tom de Kort die Denise blijft begeleiden. Het team bestaat sinds 2007 en heeft diverse toppers in het veldrijden in de gelederen. De ploeg is vernoemd naar een Belgische producent van terrastegels en sierbestrating (Marlux) en een aanbieder van sportweddenschappen met als specialisatie het veldrijden (Bingoal). Denise omschreef de Belgische ploeg op de wielersite Wielerflits als een team dat zeer professioneel werkt en topmateriaal heeft.

Teammanager Jurgen Mettepenningen van Marlux-Bingoal liet op de site weten Denise al sinds vorig jaar te volgen. "Haar progressie is enorm. En ze wordt ongetwijfeld nog beter." Denise stond gisteren al op de site van Marlux-Bingoal. Bij de NOS had oud-veldrijder Richard Groenendaal, die het parcours uitzette in Rosmalen, in zijn commentaren ook hoge verwachtingen van Denise. Zij had haar carrière een paar jaar op een laag pitje toen ze moeder werd van Jukka en Wolf en ze keerde in 2016 weer terug op de fiets.