Deens schip na 141 jaar teruggevonden

Duikers van de Northseadivers uit Den Helder hebben een Deens stoomschip dat op 18 december 1877 verging op de Noorderhaaks bij Texel na 141 jaar teruggevonden bij de Razende Bol.

Het gaat om een wrak dat al een tijdje bekend was, het was alleen niet duidelijk om welk wrak het ging. Duikers van de Northseadivers vonden deze herfst aan boord een bel met daarop de naam 'Nordlyset'. Daarmee werd duidelijk dat het om een 74 meter lange en 10 meter brede tweemaster ging (varend op stoom) die op 18 december 1877 op de Noorderhaaks in hevige storm aan de grond liep en kapseisde.

Daarbij kwamen zeven opvarenden van de Nordlyset om het leven. De andere zestien werden gered door de toenmalige reddingmaatschappij in Den Helder. Voor de reddingmaatschappij werd het niettemin ook een zwarte bladzijde in het bestaan: schipper Dirk Stein en roeier Dirk Betlehem van de roeireddingboot kwamen beiden tijdens de reddingsactie in de storm om het leven.

De Deense rederij van wie de Nordlyset was, verloor die dag Daniel Wright, één van haar oprichters. Saillant detail: de rederij van weleer (Norden A/S in Kopenhagen) bestaat nog steeds en is tegenwoordig een grote internationale rederij die wereldwijd meer dan driehonderd schepen heeft varen.

De Nordlyset was 141 jaar geleden één van de eerste schepen van de Deense rederij. Het schip was bezig met de eerste reis om graan van Riga naar Antwerpen te brengen. Het schip meerde op 15 december 1877 aan in Kopenhagen om steenkool in te slaan. Drie dagen later sloeg bij Texel het noodlot toe.

Volgens Coen Onstwedder van de Northseadivers wordt de bel onderdeel van een tentoonstelling die de Northseadivers samen met de KNRM gaan houden in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. De tentoonstelling wordt gewijd aan een aantal wrakken in de Noordzee. "Daarna gaat de bel terug naar de reder in Kopenhagen." De Northseadivers en Norden A/S hebben goed contact met elkaar; de Deense reder dankte de Helderse duikers in een bericht op haar eigen site voor de geleverde inspanningen om het 141 jaar verloren gewaande schip terug te vinden.