Omgeving OSG in Den Burg. Het Onderwijscentrum moet in het verlengde van de OSG komen.
Omgeving OSG in Den Burg. Het Onderwijscentrum moet in het verlengde van de OSG komen. Foto: Google Maps

"Losstaand Onderwijscentrum gebouw van drie bouwlagen"

Een volledig losstaand nieuw Onderwijscentrum wordt een gebouw van drie bouwlagen met een bruto vloeroppervlakte van vierduizend vierkante meter.

Dat komt volgens het college naar voren uit een stedenbouwkundige analyse naar een compleet nieuw gebouw voor de vijf basisscholen in Den Burg in plaats van een Onderwijscentrum dat deels in het gebouw van de OSG wordt gehuisvest. De analyse is opgenomen in een collegevoorstel over het beoogde centrum waar de politieke partijen woensdagavond over praten. Volgens het college zou een gebouw met drie bouwlagen (even hoog als de OSG) een 'wezenlijke wijziging' ten opzichte van de huidige plannen voor het beoogde Onderwijscentrum betekenen, waardoor er een nieuwe architect gezocht moet worden om opnieuw te gaan tekenen.

Het zou een nieuwe vertraging in het proces opleveren en daar zit in ieder geval de stuurgroep die het Onderwijscentrum voorbereidt niet op te wachten. Volgens het college zal in geval van volledige nieuwbouw ook goed naar de beschikbare ruimte voor buitenruimte bij het onderwijsgebouw gekeken moeten worden.

Het college schetst de gemeenteraad meteen een beeld wat er gebeurt als het Onderwijscentrum niet door zou gaan. In dat geval zouden de basisscholen in Den Burg in de bestaande gebouwen blijven, moeten er diverse renovatietrajecten voor de bestaande schoolgebouwen worden opgezet en komen er geen locaties in Den Burg vrij voor woningbouw en andere maatschappelijke ontwikkelingen. De huidige schoolgebouwen zijn gemiddeld zestig jaar oud. De afgelopen jaren is daar al niet veel meer aan gedaan in het vooruitzicht dat het nieuwe Onderwijscentrum er zou komen.

Volgens het college moet bij het eventueel wegvallen van het Onderwijscentrum een andere invulling voor de overcapaciteit van de OSG gevonden worden. De gemeente zou interen op de al gemaakte kosten (€85.000,- per 1 maart 2018). Het investeringskrediet voor deels nieuwsbouw, deels realisatie in het OSG is inmiddels verhoogd van €6,6 (in september) naar €6,8 miljoen. Dat komt volgens het college voort uit indexering van de kosten en een meer ingrijpende verbouwing dan verwacht voor het verplaatsen van het technieklokaal van de OSG in aanloop naar de komst van het Onderwijscentrum. De financiële consequenties daarvan zijn volgens het college recent helder geworden en meteen meegenomen in de voorstellen aan de gemeenteraad.