Extra kosten en vertraging bij

vrijstaand Onderwijscentrum

Een extra vertraging van circa vijf maanden, een extra kapitaallast van zestig mille per jaar, afscheid van de huidige architect, selectie van een nieuwe architect en een Europese aanbestedingprocedure voor een bouwteam.

Dat zijn volgens het college de te verwachten consequenties als de gemeenteraad besluit te kiezen voor een vrijstaand Onderwijscentrum in Den Burg in plaats van een Onderwijscentrum dat deels uit nieuwbouw komt te bestaan en deels in het bestaande gebouw van de OSG wordt gerealiseerd.

De consequenties worden geschetst in een document waar de politieke partijen woensdagavond in commissieverband over praten. Burgemeester en wethouders geven de partijen het advies door te gaan met de plannen die tijdens de raadsvergadering van 19 september op tafel lagen. De raad besloot die avond dat er eerst nog nader onderzoek naar volledige nieuwbouw moest worden gedaan.

De stuurgroep van scholen die bij de voorbereidingen van het Onderwijscentrum betrokken zijn, heeft aangegeven dat een Onderwijscentrum het beste is voor de toekomst van het Texels basisonderwijs (de scholen in Den Burg en de scholen in de buitendorpen). Volgens de besturen van de basisscholen bieden beide varianten voordelen. De OSG geeft de voorkeur aan deels nieuwbouw, deels behuizing in het OSG-gebouw. De schoolbesturen willen in ieder geval geen vertragingen meer van zes maanden of langer. De realisatie van het Onderwijscentrum had aanvankelijk in de zomer van 2019 klaar moeten zijn, dat is al opgeschoven naar de zomer van 2020. Meer over het centrum op pagina 2.