Roelie Zandee en Beppie Bakker als de schapen Scheer en Schoor.
Roelie Zandee en Beppie Bakker als de schapen Scheer en Schoor. Foto's: Gerard Timmerman

En lach en een traan

Hilarisch kindertoneel, afgewisseld met een serieuze eenakter over een oude dame met de ziekte van Alzheimer, met aan het eind een komisch uitsmijter waarin bejaarden in opstand komen. Een lach en een traan vrijdag bij Toneelgroep Oosterend.

Drie eenakters in De Bijenkorf, waarbij de toneelgroep een greep deed uit het oeuvre uit het afgelopen jaar. De eenakter "Kiek, twie skéépe op de diek" werd van de zomer al opgevoerd met Oosterend Present. Toen voor een tent vol kinderen, nu zat alleen jeugd op de voorste rij. Het mocht de pret niet deren, ook het oudere publiek genoot van de komische verwikkelingen van twee schapen (Scheer en Schoor) die door de vogels Kaza en Kruk worden bestolen van hun vacht. Een en ander gepaard met veel gekraai, gekrijs en geblaat. De schrijfsters van de toneelgroep die het stuk zelf schreven, verwerkten er de nodige woordgrappen en hilariteit in. Er zit een keutel dwars en de schapen raken verwenteld. De muizen Jut en Jul verschijnen ten tonele, Sloompie Slak en de spin meneer Kruis. Die blijkt handig met breipennen en als de muizen de wol hebben teruggestolen, breit de spin er warme truien van. Fraai gespeeld door Els Whyte, Beppie Bakker, Hanneke Legierse, Cees Timmer, Rob Maas, Judith Kikkert, Meta Maas en Karin Nauta. Met een speciaal compliment voor regisseur Roelie Zandee, die op de valreep de door familieomstandigheden verhinderde Lisette Daalder op uitstekende wijze verving. Ook de kostuums mochten er zijn.

Ina Schrama kroop in de volgende eenakter in de rol van Saakje, een vrouw alleen die in haar nieuwe kamer in het verzorgingshuis heden en verleden vermengt. Was is echt en wat niet? En weet ze het allemaal nog wel?, zijn vragen die tot nadenken stemmen. Treffend, aandoenlijk en aangrijpend.

Heel anders dan de komische eenakter over drie bejaarden (Judith Kikkert, Karin Nauta en Jeroen Nauta) die in opstand komen tegen het strenge regime van de zuster (Els Whyte), een echte bloedzuiger. Roelie Zandee deed de regie en speelde de schoonmaakster. Aad Zegers en Mijnderd Wijnia verzorgden het licht.

Afbeelding
Afbeelding