Ko Lagerveld met kleindochter Mare op wie hij en zijn vrouw Joke graag passen.
Ko Lagerveld met kleindochter Mare op wie hij en zijn vrouw Joke graag passen. Foto: Jeroen van Hattum

Zorgen dat ouderen genieten van rust

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat zijn er heel veel, de Slufter en de Hors, maar ook de Muy, de Bollenkamer, de Hogeberg en Paal 33 vind ik geweldig.

Geboren en getogen op het eiland?

Geboren in Zuid-Eierland, daar gewoond tot 1971 en daarna naar Den Burg verhuisd

Je bediende de pomp, hield het magazijn bij en verkocht auto's

Wat voor werk heb je op Texel gedaan?

Wij hadden een kruidenierswinkel(tje) aan de Postweg met een uitbrengwijk van de vuurtoren tot de Hogeberg. Hiermee zijn we gestopt in 1970. Direct daarna bij Garage Dros aan de Oorsprongweg in dienst getreden als administrateur. Daarnaast bediende je de benzinepomp, hield je het magazijn bij en verkocht je soms ook fietsen, bromfietsen en auto's. In 1990 kon mijn vrouw Joke haar parttimebaan bij de Rabobank omzetten in een fulltime dienstbetrekking waardoor we besloten de rolverdeling om te draaien. Ik ging toen naar Aannemingsbedrijf Tatenhove om daar de administratieve zaken te regelen voor 20 uur per week, zorgde daarnaast dat thuis alles op orde was en paste op onze 2 nog jonge dochters. De 20 uur zijn in de loop van de jaren uitgebreid naar 32 uur en met een mooi afscheidsfeest ben ik in 2012 met pensioen gegaan.

Wat doe je naast je werk zoal?

Vanaf de oprichting in 2009 ben ik actief lid geweest van de Dorpscommissie Den Burg en onlangs hiermee gestopt. Dit omdat ik eind 2014 toetrad tot de Cliëntenraad van de Gollards. Op dat moment hadden nog maar 2 bewoners zitting in de raad en werd mij gevraagd om eens een vergadering bij te wonen. Voordat ik het wist werd ik tot voorzitter gebombardeerd waarbij mij werd aangegeven dat het maar om een uurtje in de maand ging. Er sloten zich snel nog meer leden aan en sinds dit jaar vormen wij samen met de Cliëntenraad van de Hollewal inmiddels Cliëntenraad Omring Texel. Onlangs ben ik toegetreden tot de Centrale Cliëntenraad van Omring in Hoorn. Tweeënhalf jaar geleden is Joke ook met pensioen gegaan en werden wij gelijktijdig grootouders van kleindochter Mare. Ze is veel bij ons in de oppas en dat vinden wij helemaal niet erg! Daarnaast fietsen wij veel, gaan wij regelmatig trips maken in Nederland en als het lukt een paar keer per jaar naar de zon.

Wat heb je met de zorg?

Ik had nooit veel affiniteit met de zorg totdat mijn moeder in 2006 op eigen verzoek naar de Gollards verhuisde. Sindsdien word je meer met de zorg geconfronteerd en verdiep je je er meer in. Het is fijn dat mensen op hun oude dag een rustige en zorgenvrije levensfase ingaan. Het was mij bekend dat de Gollards in 2020 was afgeschreven hetgeen mede de reden was zitting te nemen in de Cliëntenraad. Wij moeten met elkaar zorgen dat ouderen van nu en in de toekomst van een welverdiende rust kunnen genieten met goede zorg en huisvesting. Waar ik mij ook hard voor wil maken, is dat door de huidige regelgeving mensen die (nog) geen indicatie krijgen voor het verpleeghuis - en dus thuis moeten blijven met uitgebreide thuiszorg - in de toekomst toch een mogelijkheid krijgen voor een veilige woonplek. Landelijk wordt er al gesproken over "een verzorgingshuis nieuwe stijl". Veel mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven, maar er zijn er veel voor wie dit eigenlijk onmogelijk is.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen open en hartelijk, maar soms stug en dwars. Vernieuwingen worden niet altijd enthousiast ontvangen en zijn we in eerste instantie veelal "teugen"! Denk bijvoorbeeld maar eens aan het fietspad over het Waalenburgerdijkje.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het parkeren van auto's en fietsen, men blijft rijden en zoeken naar een geschikte parkeerplaats, irritant en onveilig. De Dorpscommissie heeft al in 2009 een plan ingediend om onder de ijsbaan een parkeergarage te realiseren. Men wil het centrum van Den Burg autoluw maken maar dan zul je ook alternatieven moeten bieden. Verder kan ik mij ergeren aan het "Texels kwartiertje", hou je aan je afspraak, kan je die niet nakomen geef dan tijdig bericht en toon daarmee respect voor je medemens.

Wat mis je op Texel?

Palmbomen, maar verder eigenlijk niets. Soms de boot maar dat is altijd snel weer opgelost.

Wat is er mooi aan Texel?

De grote diversiteit van de natuur: strand bossen, duinen, polders en weilanden, het is er allemaal en heel dichtbij. Nederland in het klein!

Wat is er zonde aan Texel?

Dat het wegennet inmiddels zeer matig is, evenals de fietspaden. Daarnaast zijn er naar mijn mening veel te veel verkeers- en reclameborden langs de wegen. Ook de leegstand van de Waag en de Kompasschool zijn mij een doorn in het oog.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Gelein Jansen, in onze jeugd trokken wij heel veel met elkaar op en hebben ook nu nog heel weinig woorden nodig om de ander te begrijpen. Gelein is altijd een bezige bij geweest, maar ik heb diep respect hoe hij in het leven staat na zijn zware herseninfarct. Hij haalt alles uit het leven wat erin zit, is gelijktijdig met heel veel zaken bezig, heeft een enorme kennis van de historie van Texel en hij heeft dit allemaal gedigitaliseerd. Een voorbeeld hoe je met een beperking positief in het leven staat.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Daar zijn wij volledig afhankelijk van en (bijna) iedereen profiteert ervan, direct of indirect. Zonder toerisme zou er veel werkeloosheid zijn en veel minder voorzieningen. Hou het wel beheersbaar en biedt accommodatie voor alle mensen ongeacht leeftijd en financiële status.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop van harte hier dan nog te wonen en alle dagen te genieten van kinderen, kleinkinderen en overige familie en vrienden, van vrije tijd in de natuur bij een goede gezondheid. Terugkijkend naar een prettig leven en naar de mooie oudedagvoorzieningen die dan gerealiseerd zullen zijn.

Volgende 'Eiland Van...' ?

Kees Swarthoff, ik heb in de dorpscommissie altijd heel prettig contact met hem gehad. Hij is actief op heel veel vlakken en is altijd bereid mensen te helpen. Daarnaast heeft hij heel veel kennis van hoe zaken op Texel zijn ontstaan, een prettig en sociaal mens met een eigen mening.