Ontwerp van de nieuwbouw van De Bol. Dit is de noordzijde die gericht is op het natuurgebied. Onder de zuidzijde.
Ontwerp van de nieuwbouw van De Bol. Dit is de noordzijde die gericht is op het natuurgebied. Onder de zuidzijde. Bron: architectenburo ONIX te Groningen

Wierschuren inspiratie nieuwbouw De Bol

Op de plek van de voormalige boerderij De Bol aan de Zwinweg is bouwbedrijf Frans Zegel in opdracht van Harry Vlek gestart met de realisatie van een familiehuis en een recreatief opstal.

De aankoop van De Bol door Vlek maakte het Natuurmonumenten mede mogelijk het natuurgebied te verdubbelen en voor melkveehouder Marco Vlaming een nieuwe boerderij te realiseren aan de Spangerweg. Door het laten verwijderen van ongeveer 2.600 m2 aan gebouwen en bijna 1.700 m2 aan asbest bleven er via de Ruimte voor Ruimte regeling twee bouwkavels over van elk 2.500 m2. Op elke kavel zou maximaal 400 m2 mogen bebouwd, maar gekozen werd voor een recreatief opstal van 70 m2 en een familiehuis van totaal 300 m2. Het is nog niet bekend of daar ook B&B komt. Rekening houdend met de ligging aan de rand van een natuurgebied en in samenspraak met Natuurmonumenten. Ontworpen door architectenburo ONIX te Groningen, een uitwerking naar een idee van Wilma Eelman. Een stijl van wierschuren die daar en in die omgeving ooit hebben gestaan.

Vanwege de windrichting zijn er aan de zuid-west kant nauwelijks ramen maar wel vol uitzicht richting noord-oost op het natuurgebied en de molen. In de nok komt er een uitzichtpunt dat met een ingebouwde lift te bereiken is. Het plan is voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Dit leverde een lovende reactie op voor dit project.

Bedoeling is dat een ruimte op de eerste etage en met het raam aan de noordzijde wordt gereserveerd voor jonge getalenteerde kunstschilders, die op een kunstacademie bezig zijn zich te ontplooien en daar gratis kunnen werken. Ongeveer elke tien dagen is een nieuwe student welkom, vanuit welk land dan ook. Wel geselecteerd door docenten als zijnde getalenteerde jonge vrouwen en mannen.

Afbeelding