Lezing over een wetenschappelijke expeditie naar Antarctica van 1897 tot 1899.
Lezing over een wetenschappelijke expeditie naar Antarctica van 1897 tot 1899. Foto: NIOZ

Lezing op het NIOZ over "Expeditie Belgica"

"Expeditie Belgica 1897-1899" is het verhaal over buitengewoon wetenschappelijk succes en menselijk uithoudingsvermogen op Antarctica. Dr. Patrick De Deckker, professor aan de Australische Nationale Universiteit, geeft er woensdag 24 oktober een lezing (in het Engels) over op het NIOZ. Aanvang 13:00 uur.

Hoe ziet de zuidpool er uit en is Antarctica een continent of een groep losse eilanden? Zo'n 120 jaar geleden had men nog geen idee en zo vertrok vanuit Antwerpen de eerste wetenschappelijke winter-expeditie 'Belgica' om het gebied in kaart te brengen. Bij het slagen van die missie zou Belgiƫ er eerder dan Engeland in slagen het gebied te ontdekken, maar de tocht was niet geheel zonder risico. Het onderzoeksschip en de bemanning moesten barre omstandigheden doorstaan. Zo zat het schip 13 maanden vast in het ijs en lieten twee expeditieleden het leven.

Uiteindelijk leidde expeditie 'Belgica 1897-1899' tot belangrijke wetenschappelijke successen. Zo werden er vele nieuwe eilanden ontdekt rondom het Antarctische schiereiland in de buurt van 'Drake Passage'. Deze ontdekking ligt nog altijd ten grondslag aan hedendaags wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering omdat opwarming in het Arctische gebied het meest zichtbaar is. Toentertijd kregen de wetenschappers nog nauwelijks erkenning voor hun werk. Pas later, toen het vraagstuk over opwarming steeds urgenter begon te worden, werden de gedigitaliseerde foto's van de Belgica onderzoekers gebruikt voor modellen om het toekomstige klimaat zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen.

Komende winter gaan NIOZ onderzoekers ook weer op expeditie naar Antarctica om te onderzoeken hoe het ecosysteem reageert op klimaatverandering.