Gebruik van zonnepanelen op bedrijfsdaken.
Gebruik van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Foto Archief Texelse Courant

Texel in 2020 nog niet zelfvoorzienend, maar wel op de goede weg

Zelfvoorzienend zijn met eigen, duurzaam opgewekte energie. In 2020 zou Texel zo ver moeten zijn. Die ambitie sprak de gemeenteraad vele jaren geleden uit.

Het is nog niet zo ver, maar wil Texel dit gaat halen dan zou zich een klein wonder moeten voltrekken. Volgens velen zouden windmolens het benodigde vermogen kunnen opwekken, maar – zeker op korte termijn – lijken die er niet te komen.

Toch is er sinds het uitspreken van de ambitie het nodige gebeurd. Duurzaamheid op het gebied van nieuwbouw en bij bestaande woningen is veel aan isolatie van woningen gedaan, waardoor het energieverbruik aanzienlijk is gedaald. Ook liggen op menig woning en bedrijfsgebouw zonnepanelen en zelfs drijvende op de waterzuivering en een veelvoud op de waterberging van de golfbaan.

Gerealiseerd is inmiddels de energieneutrale openbare verlichting en sociale huurwoningen die energieneutraal zijn. Een aantal Texelaars is er in geslaagd hun woning energieneutraal te maken, dankzij het stapelen van subsidies kan dit aantrekkelijk zijn. Anderen zijn er in geslaagd de benodigde energie een stuk omlaag te krijgen. Ook bij de nieuwe veerboot Texelstroom zijn grote inspanningen verricht om er een duurzaam schip van te maken.

Onlangs stelde de gemeenteraad €1,2 miljoen beschikbaar voor vijf projecten met zonnepanelen op het eiland om meer energie duurzaam te gaan opwekken. Het gaat om uitbreiding van het zonnepark bij rioolwaterzuivering Everstekoog, een strook met zonnepalen boven negentien parkeerplaatsen op het parkeerterrein van het gemeentehuis langs de Emmalaan, zonnepanelen boven een rij parkeerplaatsen bij nieuwbouwwijk De Tuunen, bij de nieuwe sporthal en De Bolder. Bij elkaar moeten moeten de nieuwe panelen jaarlijks 845.000 kWh aan stroom gaan opleveren, omgerekend goed voor bijna driehonderd huishoudens. Bedoeling is dat de projecten voor 2020 zijn gerealiseerd. Verder lopen er projecten waarbij Texelaars collectief in zonnepanelen investeren.

Voorts bestaan er concrete plannen om op grote schaal energievelden te gaan inrichten. Het zou gaan om tientallen hectaren. Vooralsnog op de tekentafel, op initiatief van ondernemers. Het betreft naar verluidt terreinen die als landbouwgrond staan aangemerkt. Dat geeft de nodige complicaties, want grond om boeren te compenseren is schaars.