Mannenensemble Khareba & Gogia uit Georgië.
Mannenensemble Khareba & Gogia uit Georgië.

Eeuwenlange traditie

Het mannenensemble Khareba & Gogia uit Georgië geeft dinsdag 13 november een concert in de rk Johannes de Doper kerk aan de Molenstraat in Den Burg. Aanvang 20:00 uur.

Georgië heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Zoals het Georgische landschap gevarieerd is, zo is ook de muziek van het ensemble rijk en veelzijdig.

Wie-is-de-Mol-kijkend Nederland heeft inmiddels het fraaie Georgië omarmd en Khareba & Gogia nodigt een ieder uit om volop te genieten van de unieke en warme klanken uit dit deel van de wereld.

Het Georgische ensemble is in oktober en november in Nederland met een bijzonder herfstprogramma. Tijdens dit tournee zullen zij ook Texel aandoen.

Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele zangers Levan Goliadze (bas-bariton), Koba Giguashvili (bas), Giorgi Gogitadze (tenor en multi-instrumentalist), Soso Zurabauli (tenor) en accordeonist-begeleider Gogi (Zaza) Simonishvili. De leden van Khareba en Gogia hebben een indrukwekkende staat van dienst in bijvoorbeeld het Georgisch staatsensemble Erisioni, Georgisch Radio – en Televisie-Octet, Shvidkatsa, Tiblisi ensemble en meerdere orkesten.

De meerstemmige zang wordt door tenor Giorgi Gogitadze aangevuld met een aantal specifieke Georgische instrumenten, zoals panduri, bas-panduri, tsjonguri (soort luiten), salamuri (fluit) en doli (trommel). Daarnaast laat Gogi Simonshvili met zijn accordeon zowel opzwepende dansmuziek als ook de melodische, lyrische kant van het instrument horen.

De veelzijdige muziek van het ensemble Khareba & Gogia varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië.

De tot in de perfectie beheerste meerstemmige liederen worden naast de accordeon, gitaar eveneens begeleid door een aantal specifiek Georgische instrumenten. "Lyrische zang afgewisseld met opzwepende klanken vol dynamiek en verrassende samenklanken maken een concert van Gogia & Khareba tot een onvergetelijke muzikale ervaring met gegarandeerde kippenvelmomenten", meldt het persbericht.

De toegang tot het concert is gratis, na afloop is een collecte.