Strender Cross een pittig rondje

Mountainbiker Sem Huitema is zaterdag winnaar geworden in de topklasse van de Strender Cross op de ijsbaan in Oosterend. Stevige strijd ook in de funklasse, waar Dorus Overmaat als eerste over de finish kwam. Groot en klein kwamen in actie.

Voor de cross werkte de Ronde van Oosterend samen met IJsclub Oosterend en Wielervereniging Texel. Er was op de ijsbaan een parcours uitgezet waarin hobbels, een brug, het komrondje en linke bochtjes moesten worden overwonnen.

Ondanks dat de baan kurkdroog was (en niet modderig, wat onder natte omstandigheden het geval zou zijn geweest) was het een pittig rondje. Het gras bood weerstand, in de scherpe "Gerard Timmerman-bocht" moest worden geremd en worden opgetrokken, het steile klimmetje over de "Vaatjes van Arie Kooger" was pittig, er moesten greppeltjes worden getrotseerd en het kombochie bij de koek en zopie-tent vergde de nodige behendigheid. Al met al voldoende uitdaging voor de deelnemers, zeker voor de jongste jeugd. Al bij de start liep menig kind vast op "wasbord". De hopen grond werden met vallen en opstaan getrotseerd en hier en daar was een duwtje nodig omdat beentjes nog te kort waren om de grond te raken.

Er was in alle categorieën behoorlijk wat animo, de jeugdrondes, de Topklasse en de Funklasse waren goed bezet. Er werden spannende ritten verreden en er was aardig wat publiek op de been. Al met al een gezellige boel en speaker Edgar Klippel zorgde er wel voor dat het niet saai werd. Toen het jonge Texelse talent Lola Bakker zich als enige vrouw tussen de mannen in de Topklasse goed staande hield, schalde keihard "Lola" van The Kinks uit de speaker. Het was Sem Huitema, woonachtig aan de overkant maar met Texelse roots, die vanaf het begin aan de leiding ging. Achtervolgd door Jordy Vinke en Dave Huisman, maar beiden wisten hem niet te achterhalen. Huitema werd eerste, Vinke tweede en Huisman derde.

Volop spanning ook in de Funklasse. Aan kop ging de strijd tussen de jonge Dorus Overmaat en senior Maarten Koorn. Overmaat kwam als winnaar uit de strijd, met als derde Arjen van Maldegem. Vierde en snelste vrouw was Natascha van de Vis. Verrassend snel was "Pils" Martijn Drijver, maar nadat zijn ketting er afliep ging de krat pils die hem als premie in het vooruitzicht was gesteld aan zijn neus voorbij. De opbrengst is voor de nieuwe koek en zopie-tent, de organisatie dankt sponsors hartelijk.

Uitslagen jeugd (12-13 jaar): 1 Liam Osaka, 2. Jelte Koopmans, 3. Tijmen Ran. 10-11: 1. Lars Witte, 2. Daan Aberson en 3. Denzel Daalder. 0-9 jaar: 1. Wesley Bakker, 2. Melle van der Star en 3. Tigo Ran.