Anderhalf miljoen compensatie voor BTW-plicht Waddenveren

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) stelt eenmalig €1,5 miljoen beschikbaar voor de Waddeneilanden.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de eigen website laten weten. Het geld is volgens het ministerie bestemd voor de bewoners van de eilanden als tegemoetkoming voor hogere tarieven als gevolg van de invoering van de BTW-plicht voor de Waddenveren.

Hoe, wanneer en in welke mate de genoemde €1,5 miljoen naar de Waddeneilanden komt, moet nog blijken. Volgens de gemeente is daar nog geen zekerheid over. "Eind van deze maand horen we van het ministerie óf we een bedrag ontvangen en zo ja, hoeveel dat is. Als dat bekend is, wordt een plan gemaakt voor de besteding van dat geld."

Volgens het ministerie heeft minister Ollengren begin oktober naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer een goed en constructief gesprek gevoerd met eilandbestuurders over de stijging van de kosten van het vervoer met de Waddenveren. "Op basis van dit gesprek is besloten de bewoners van de Waddeneilanden via de gemeenten voor €1,5 miljoen tegemoet te komen."

In hoeverre het toereikend is, moet blijken. Staatssecretaris Snel (Financiën) zei eerder uit te gaan van een financieel nadeel van €150.000,- per jaar voor alle vijf de eilanden met de opmerking dat de tarieven voor Vlieland en Terschelling niet omhoog gaan. TESO schat in dat de Texelse bevolking een rechtstreeks financieel nadeel tussen de €125.000,- en €160.000,- per jaar kan ondervinden van de BTW-plicht voor de Waddenveren.