Toen de maaltijdvoorziening voor Tafeltje Dekje dreigde te verdwijnen, zag je direct betrokken Texelaars hun nek uitsteken.
Toen de maaltijdvoorziening voor Tafeltje Dekje dreigde te verdwijnen, zag je direct betrokken Texelaars hun nek uitsteken. Foto: Jeroen van Hattum

Samen schouders onder zorg zetten

Wat is je favoriete plek op Texel?

Overal waar je de zee goed kunt ruiken! Vooral de geur van de Waddenzee vlak voordat het gaat onweren is fenomenaal.

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Mijn man Hein en ik zijn geboren en getogen in Schiedam en toen 13 jaar geleden onze zoon Thomas werd geboren ontstond het idee om de Randstad te verlaten. Hein kwam al zijn hele leven in vakanties op Texel en ik sinds mijn 16de (onze eerste vakantie samen!) en elke vakantie werd het afscheid van het eiland lastiger. Via wat omwegen, we woonden kort in Den Helder en een jaar of 4 in Hippolytushoef, was het in 2011 zover dat onze droom uitkwam en we konden verhuizen naar Texel. Inmiddels was onze dochter Justa bijna 2 en kochten we ons huidige huis in Oudeschild.

Ruimdenkendheid, grootmoedigheid en mildheid

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben regiomanager bij Omring en op Texel verantwoordelijk voor de thuiszorg en de locaties Gollards en Hollewal. Hier werken in totaal zo'n 225 medewerkers.

Kan Texel in de toekomst voldoende zorg blijven bieden aan ouder wordende Texelaars?

Ja, maar hiervoor zullen we er de komende jaren wel samen de schouders onder moeten zetten. Met de toenemende vergrijzing zal de vraag naar zorg immers stijgen, terwijl door de ontgroening het aantal mensen die deze zorg moet leveren zal afnemen. Waar het dus om gaat is dat we met elkaar een vitale samenleving vormen waarin kwetsbare mensen een goed thuis hebben. Hierin heeft iedereen een rol. Het zorgpersoneel levert de zorg waarvoor een zorgdiploma nodig is, thuis of in een zorglocatie, maar daarnaast zijn er vele andere ingrediënten die maken dat iemand thuis gelukkig kan zijn. Dit gaat immers niet alleen uit van lichamelijke gezondheid, maar ook of iemand mee kan blijven doen in het eigen dorp, of de buren een oogje in het zeil houden en er bijvoorbeeld een vrijwilliger is om eventueel dagelijks een maaltijd langs te brengen of een praatje te maken. Het gaat om 'Positieve Gezondheid'; een visie die op Texel steeds meer wordt omarmd en van waaruit mooie samenwerkingsinitiatieven ontstaan.

Ik denk dat de randvoorwaarden op Texel aanwezig zijn om op Texel toekomstbestendige zorg voor ouderen te kunnen blijven bieden. Als ik bijvoorbeeld zie wat er gebeurt als de keuken en het restaurant in de Gollards en daarmee de maaltijdvoorziening voor Tafeltje Dekje dreigen te verdwijnen, is dat echt uniek. Direct zie je betrokken Texelaars hun nek uitsteken om dit soort voorzieningen te behouden.

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

In een drukke werkweek waarin ik vooral met mijn hoofd bezig ben, vind ik het heerlijk te ontspannen door yoga. Ook ben ik vorig jaar lid geworden van de Rotary. Een interessante club mensen die hun beroepsmatige kwaliteiten willen inzetten voor de Texelse samenleving. Erg gezellig om bijvoorbeeld samen met een clubgenoot het eiland over te crossen om de kledingcontainers leeg te halen. Met de opbrengst kan de club weer mooie lokale initiatieven ondersteunen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Als harde werkers en betrokken bij hun eiland. Soms vind ik de mensen wel hard onderling. Ik moet dan altijd denken aan de levenslessen van de inmiddels overleden voormalig denker des vaderlands René Gude. Hij spreekt over ruimdenkendheid en mildheid. Zet je maar over eventuele ergernissen heen. Het leven is soms toch al zoveel gedoe; ruimdenkendheid en grootmoedigheid maken volgens hem elke samenscholing van mensen gemakkelijker.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Dat het eiland toegankelijk blijft voor iedereen, niet alleen voor rijke toeristen.

Wat is er zonde aan Texel?

Wat ik jammer vind is dat Texelaars soms aan de zijlijn kritiek leveren op zaken die niet goed gaan. Het probleem benoemen kan iedereen, maar denk je ook mee over de oplossing? Ik vind het bijvoorbeeld bijzonder om op ouderavonden te zien dat er vaak maar weinig ouders heengaan, terwijl men wel kritiek heeft de school. Kom op, de beste stuurlui staan aan wal en we moeten het echt samen doen.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer ruimte voor vernieuwing en innovatie. Door de unieke eilandsituatie zijn er de komende jaren diverse uitdagingen, bijvoorbeeld voor zorg en onderwijs. We zullen onze blik moeten verruimen en op zoek gaan naar vernieuwende oplossingen voor deze problemen. Op het terrein van e-health zijn er al allerlei toepassingen die ondersteunen bij het langer thuis laten wonen van ouderen. Daar wordt nu nog weinig gebruik van gemaakt.

Wat is er mooi aan Texel?

Het heldere licht, de prachtige en veelzijdige natuur en altijd maar weer dat vakantiegevoel zodra je de boot oprijdt.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor een ander. Ook bij Omring kunnen we niet zonder onze vrijwilligers en werken we samen aan het welzijn van onze bewoners. Ze kunnen hen hiervoor niet vaak genoeg in het zonnetje worden gezet.

Hoe kijk je tegen het toerisme op Texel aan?

Als levensader; vele Texelaars zijn er immers direct of indirect van afhankelijk. Toch kan het als we daar niet tijdig over nadenken ook op gespannen voet met de leefbaarheid op het eiland komen te staan. Als het beschikbare personeel bij wijze van spreken meer kan verdienen in het toerisme, dan gaat dit uiteindelijk ten koste van het werk dat voor de vaste inwoners moet worden gedaan, bijvoorbeeld in de zorg.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik hier nog steeds te wonen en zijn op het werk een aantal grote klussen geklaard. Denk aan de oplevering van de nieuwbouw en de verbouwing van de Gollards. Iets om naar uit te kijken!

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ko Lagerveld, voorzitter van de Cliëntenraad van Omring op Texel. Samen met de andere leden van deze raad zet hij zich in voor de huidige en toekomstige ouderenzorg op het eiland en bewaken zij dit vanuit het perspectief van de gebruikers van zorg. Een fijne en betrouwbare samenwerkingspartner. Ik ben benieuwd meer van hem te weten te komen via de rubriek.