Tekening van de tuin van Brakestein rond 1790 door I.H. Koch.
Tekening van de tuin van Brakestein rond 1790 door I.H. Koch. Bron Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Franse tuin Brakestein in ere herstellen en openstellen voor publiek

De nieuwe eigenaars van Huis Brakestein, Vibeke Roeper en Diederick Wildeman, willen de Franse tuin weer in ere herstellen.

Vibeke: "De tuin was vooral boomgaard en moestuin. Vroeger werd gesproken over de "schitterende vruchten van Brakestein". Zoals de tuin er nu bij ligt, lijkt het een bos, maar in aanleg herken je de oorspronkelijk vorm nog terug. Het was een strakke, geometrische tuin, met een hoofdpad van vijf meter breed en een tuingracht en bij elkaar ongeveer een hectare groot."

Diederick: "We willen de tuin reconstrueren zoals die was rond 1790, in de tijd van Leendert den Berger. De tekening die we hebben dateert uit die tijd. Zo'n reconstructie vergt veel voorbereiding, het plan moet worden gemaakt door iemand met kennis van zaken. We zijn al met tuinexperts, ook met mensen met historische kennis, in gesprek hoe we de tuin verantwoord kunnen reconstrueren.

Ooit stonden er de tuinbeelden van de goden Neptunes en Ceres. Die staan al tientallen jaren bij de Vermaning in Den Hoorn. Het zou mooi zijn als die na de restauratie van de tuin weer naar Brakestein terugkeren." Vibeke: "Uiteindelijk willen we dat de tuin – op gezette tijden - ook toegankelijk wordt voor publiek, zodat iedereen er van kan genieten." Vibeke: "De aanleg zal een enorme klus worden en ook het onderhoud vergt veel werk. Het wordt een project van vele jaren, daarbij kunnen we best wat hulp gebruiken."

Het huis zal worden gerenoveerd. Diederick: "Het is een gemeentelijke monument, de historische kenmerken blijven – uiteraard - behouden." Bijzonder element in het interieur is het wandschot. "Een rijksmonument. Eén van de drie die ooit in Brakestein zaten. Toen het werd verbouwd van heren- naar boerenhuis zijn twee schotten verhuisd naar elders. Eentje is nu in De Lindeboom (in de Schoutenzaal), het andere in Kaap Skil, waar het wordt onderzocht door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De wand die in Brakestein achterbleef, wordt onderdeel van een 18de-eeuwse stijlkamer."

Ze vonden onder meer een veilingcatalogus uit 1831 op van de verkoop van de inboedel van Brakestein. Vibeke: "Met 580 items of zo. Op de lijst onder meer een zonnewijzer, schilderijen, serviesgoed en heel veel stoelen. Voor het grootste deel verkocht aan Texelaars. Misschien zijn die spullen nog ergens." De historici willen hun kennis over Brakestein delen. "We plaatsen het op onze website www.brakestein-texel.nl. En de komende jaren hopen we het 'in het echt' zichtbaar te maken."