Aandacht voor

energie besparen

"Nederland moet van het gas af", hoor je tegenwoordig nogal eens. Makkelijker gezegd dan gedaan. Net als je woning energieneutraal maken. Zelf je eigen energie opwekken en in de eigen behoefte voorzien. Dat het mogelijk is bewijzen Arjen van Diepen en partner Anja Beerpoot van Pomona. Zij pakten het rigoureus aan. Maar energie neutraal worden kun je ook in kleine stapjes doen. Maar op welke manier? Ga je isoleren, welke zonnepanelen en zo zijn er allerlei andere vragen. We staken ons licht op bij Nienke Bloksma van Energiek Advies. De komende tijd meer aandacht voor energiezaken.

Zonnepanelen: goede en slechte merken

Je kunt met zonnepanelen je eigen stroom opwekken. Dat hoeft overigens niet op je eigen pand te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook collectief.

Nienke Bloksma: "Zonnepanelen heb je in allerlei soorten. Je hebt goede en slechte merken. Monokristallijn, van die strakke zwarte panelen, zijn mooier en hebben een hogere opbrengst dan ouderwetse polykristallijne. Maar zijn ook duurder. Je hebt ook panelen die je uit kunt rollen over je dak, maar daarvan is de opbrengst per meter laag en heb je een groot oppervlak nodig. Goedkope Chinese panelen lijken mooi, maar ze leveren zelden zoveel op als leveranciers beloven. Bovendien willen die nog wel eens failliet gaan en dan kun je fluiten naar je garantie. Bovendien neemt de opbrengst snel af. Ik adviseer daarom panelen van West-Europees fabricaat. Duitse panelen leveren na 20 jaar nog 90 procent van de opbrengst. Ik adviseer geen specifiek merk, maar je hebt een website waarop constant 40 soorten panelen worden getest. Texelse installateurs leveren over het algemeen goede panelen en leveren een goede service. Maar zijn ook niet de goedkoopste."

Terugverdiendtijd

"Zonnepanelen gaan moeiteloos 25 jaar mee, omvormers een jaar of tien. Op Texel hebben we gigantische opbrengsten. Waar de rest van Nederland niet verder dan 97 procent komt, loopt het rendement hier op tussen de 107 en 109 procent. Veel zon en vrijwel altijd wind, waardoor panelen automatisch worden gekoeld. Hoe koeler hoe hoger de opbrengst. Een installatie van 3.500 kWh van twaalf panelen (bij een goede dakligging) heb je voor circa €6000,-, inclusief de installatie, mits je elektrische installatie geschikt is. Door allerlei ontwikkelingen is het moeilijk om iets te zeggen over de terugverdiendtijd, die tot dusver op een jaar of zeven ligt. Zeker is wel dat gas fors duurder wordt en omschakelen op elektrisch aantrekkelijker wordt."

"Als het salderen er af gaat, wordt het aantrekkelijker om zelf je opgewekte elektriciteit op te slaan. De ontwikkeling van batterijen gaat snel, zeker als het straks financieel aantrekkelijk wordt. Apparaten worden ook steeds intelligenter. Een wasmachine kan straks zó worden geprogrammeerd dat hij gaat draaien op het moment dat de rest van de wijk minder energie verbruikt of de zon doorbreekt. Zo kan het ook gaan met het opladen van auto's. Smart grid noemen we dat."