Arjen van Diepen en Anja Beerepoot bij hun huis
Arjen van Diepen en Anja Beerepoot bij hun huis "Pomona". Ze verbouwden de woning zodanig dat deze nu volledig energieneutraal is. Foto: Gerard Timmerman

Pomona (1914) nu helemaal energieneutraal

"Er waren een paar wensen. Dat is wat uit de hand gelopen", vertelt Arjen van Diepen met gevoel voor understatement over de verbouwing van "Pomona". Het markante huis uit 1914 is nu volledig energieneutraal.

Arjen is behalve exploitant van twee Jumbo-supermarkten onder meer ook commissaris bij TexelEnergie. "Dan kom je wel eens met wat dingen in aanraking. De ambitie om van het gas af te gaan leefde bij ons al wat langer. Voor een nieuwe verwarmingsinstallatie belandde ik met vragen bij CVI. Toen kwam het praatje over subsidie en adviseerden ze me om eens met Nienke Bloksma van Energiek Advies te gaan praten. Zij heeft onderzoek gedaan en een rapport geschreven."

Wensen

Pomona verkeerde toen al niet meer in de staat zoals het ooit was gebouwd. "Toen we het in 2003 kochten was het niet of nauwelijks geïsoleerd en alles enkel glas. We hebben het geïsoleerd, een nieuw dak er op en overal dubbel glas. Dat hoefde dus al niet meer. Maar Anja (Beerepoot, zijn partner) en ik hadden wel een paar wensen. We zijn een samengesteld gezin met vijf kinderen en wilden graag van vier naar zes slaapkamers. We wilden er een woonkeuken en badkamer aan en boven meer ruimte. We hadden het huis kunnen platschuiven en nieuw bouwen. Maar we vonden dat dit huis op deze plek het waard is om te behouden. De gasmeter en de -leiding naar de weg moest worden vernieuwd. Dat bespaarden we ons als we van het gas af gingen. Toen bleek dat als we volledig energieneutraal gingen, subsidies konden stapelen, hakten we de knoop door. Als we het wilden, dan moesten we het nu doen."

Warmtepomp

Het werd dus een ingrijpende verbouwing met veel aandacht voor de energie-installatie. "Door het hele huis, beneden en boven, ligt vloerverwarming. Het is comfortabel en doordat de watertemperatuur ergens rond de 35 à 40 graden ligt, verbruik je minder energie. Het vergde wel wat tijd en instelling voor de boel op de juiste temperatuur was. Dat was met name even wennen voor de kinderen, die als ze het wat te fris vinden graag even aan de thermostaat willen draaien. Dat werkt nu niet. We hebben geen cv, maar een warmtepomp, waarvoor twee boringen van 120 meter diep zijn gemaakt. Daarvan heb je 's winters de warmte en 's zomers geeft het juist verkoeling. De stroom voor de warmtepomp, verlichting en andere apparaten wordt opgewerkt door 55 zonnepanelen. En dan hebben we nog vier zonnecollectoren voor warm water op het dak, met een boiler van 500 liter."

Comfortabel

Arjen en Anja hebben er nog geen moment spijt van gehad. "We hebben een heerlijk, comfortabel huis en wekken zelf al onze energie op." De vraag of ze daarmee ook financieel voordeliger uit zijn dan bij traditionele verwarming, is lastig te beantwoorden. Maar voor Arjen en Anja ook niet heel relevant. "Op een gegeven moment wil je het en dan doe je het."

Jumbo

De woning van het gas, maar ook het bedrijf. "Onze Jumbo supermarkt in Den Burg is ook helemaal van het gas af. Bij de laatste grote verbouwing kwamen we aan bij het vraagstuk van de verwarming. Ik wilde graag iets doen met warmte terugwinning. Die bleek niet in het bestek van Jumbo te zitten. Uiteindelijk kreeg ik toch toestemming om het toe te passen en zijn we van het gas. Nu wordt de winkel verwarmd met warmte die onder meer overblijft bij het koelen van producten." Texel bleek een voorloper. "Jumbo heeft warmte terugwinning nu in het bestek opgenomen.