Diederick Wildeman en Vibeke Roeper hebben Huis Brakestein gekocht. Beiden zijn historicus en doen studie naar het verleden van Brakestein.
Diederick Wildeman en Vibeke Roeper hebben Huis Brakestein gekocht. Beiden zijn historicus en doen studie naar het verleden van Brakestein. Foto: Gerard Timmerman

Brakestein weerspiegelt historie economie

"Als er een huis is waarvoor ik terug wil naar Texel, dan is dat Huis Brakestein", vertelt Vibeke Roeper. Samen met haar man Diederick Wildeman heeft ze het markante huis aan het Skillepaadje gekocht. Beiden historicus, ze willen onder meer de indrukwekkende Franse tuin weer in ere herstellen.

De naam Vibeke Roeper zal bij menigeen een belletje doen rinkelen. Dochter van Hans en Nieteke Roeper van hoeve Spang. Historicus en kenner van de Texelse geschiedenis, met name op het maritieme vlak. In VOC-jaar 2002 was ze voor de gemeente projectleider van de festiviteiten rond dit thema en daarna een paar maanden interim-directeur in het Maritiem en Juttersmuseum (nu Kaap Skil). Vibeke werkte ook mee aan het boek "Kikkertje Lief" over de brieven van Aagje Luytsen (geschreven van 1776 tot 1780) aan haar man, de VOC-stuurman Harmanus Kikkert. Sinds vorig jaar is ze directeur van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Diederick Wildeman is conservator zeevaartkunde en bibliotheekcollecties van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Twee kenners van de maritieme historie, ook veel over die van Texel, de Rede van Texel, etc. Nu woonachtig in Haarlem: Vibeke: "Brakestein is een huis dat goed bij ons past en waar we goed op zullen passen. Hier kan je echt wat moois van maken." Half maart 2019 krijgen ze de sleutel, ze willen er met twee (van hun vijf) thuiswonende kinderen intrekken.

Huis Brakestein tegenover de Wezenputten aan het Skillepaadje, spreekt tot de verbeelding. Het is van oorsprong een 17e-eeuwse buitenplaats. Vernoemd naar de familie Braak, een geslacht van welgestelde marinemensen. Het verhaal gaat dat de admiralen Maarten Harpertz. Tromp en Michiel de Ruyter het huis 'aan de put' ofwel Brakestein, regelmatig bezochten. Overigens niet op feiten gebaseerd, zeker is wel dat Brakestein in de zeventiende en achttiende eeuw sterk verbonden was met de zeevaart en de marine.

Dat blijkt onder meer uit historisch onderzoek door de nieuwe eigenaars. Vibeke: "Als je de geschiedenis van Brakestein bestudeert, dan zie je dat die Texelse economie er in wordt weerspiegeld. Eerst de invloed van de scheepvaart. Er hebben zes generaties van de familie Braak gewoond." Diederick: "Dat waren vertegenwoordigers van de Admiraliteit en marine-officieren, maar ook landmeters en kaartenmakers, zoals vader en zoon Den Berger rond 1800."

Vibeke: "Leendert den Berger, opzichter van 's Lands Werken op Texel, was een neef, het bleef dus in de familie. De gegoede burgerij had toen een heel eigen circuit, dat lees je ook terug in de brieven van Aagje Luytsen. Zij legden over en weer bezoekjes af en woonden in prachtige huizen, zoals Brakestein en Rozenhout, toen ook een landhuis met een prachtige tuin en bewoond door welgestelde families. In achttiende eeuwse reisbeschrijvingen lees je hoe mensen die een bezoekje brachten aan Texel met de boot aankwamen in Oudeschild op Texel een vast rondje maakten. De heren gingen te voet over het Skillepaadje en deden Rozenhout of Brakestein aan. Ook het Doolhof met de Engelse Steen was populair. Het leek wel een toeristisch rondje. Dat stukje Hogeberg was De "goudkust" van Texel.

Toen daarna het belang van de scheepvaart voor Texel afnam en de veeteelt en landbouw belangrijker worden, zie je dat Brakestein in handen komt van de gegoede agrarische families, zoals Dijksen en Keijser. Het was zó illustratief wat hier gebeurde."