Margo Daalder:
Margo Daalder: "In het Eethuys komen de mensen voor gezellige activiteiten, eten en drinken. Het is een sociaal gebeuren." en erg belangrijk als je ouder en alleen bent. Foto: Jeroen van Hattum

Samen eten is toch veel gezelliger

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik heb niet één favoriete plek, er zijn er meerdere zoals De Muy, het moffenstrandje bij Nieuweschild, het bos en de Horsmeertjes. Toen wij nog aan de Postweg woonden, vond ik het heerlijk om met de paarden 's morgens vroeg een rondje te gaan, om 6:00 uur op pad en dan over het strand en door het bos. Ook in het hoogseizoen en dan niemand tegenkomen, dat kun je je soms niet voorstellen als je ziet hoe druk het overal is.

Van wie ben je er een?

Ik ben d'r ien van Piet en Immie Daalder uit Oosterend. Ik ben geboren aan de Harkebuurt op de Bartimeushoeve en heb daar een heerlijke jeugd gehad.

Thuiskomen op de boot na een bezoek aan de overkant

Wat voor werk doe je?

Ik werk in het Eethuys van de Gollards.

Wat is het mooie aan werken in de zorg?

In het Eethuys komen de mensen voor gezellige activiteiten, eten en drinken. Dat is een sociaal gebeuren en erg belangrijk als je ouder en alleen bent. Naast de bewoners hebben we ook veel mensen vanuit de buurt die komen koffiedrinken, meedoen aan een activiteit of aanschuiven als er een optreden of lezing is. En ook zijn er mensen die dagelijks tussen de middag komen eten, want samen eten is toch veel gezelliger.

In oktober 2016 kregen we de mededeling dat met de nieuwbouw en de verbouwing van de Gollards de keuken en het Eethuys zouden gaan verdwijnen. Dat vond ik wel een schok. Het is zo belangrijk dat deze voorzieningen blijven voor de ouderen. Maar gelukkig kregen we in januari dit jaar het goede nieuws dat het Eethuys en de keuken blijven. Fijn voor bewoners, buurtbewoners, cliënten van Tafeltje Dekje en voor ons als medewerkers.

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Dan ben ik graag thuis. Samen met mijn zoon Florian van 17 wonen we heerlijk in Den Burg. Voordat we hier kwamen wonen, woonden we op de Vooruitgang aan de Postweg. Ik weet nog goed dat Florian het niet zo leuk vond dat we tien jaar geleden naar Den Burg gingen verhuizen. Hij was aan de Postweg altijd druk bezig met van alles in en rond de schuur, mee met opa op de trekker en hij dacht dat hij wel boer wilde worden. Ik moest eerlijk gezegd ook wel heel erg aan het idee wennen want ik had nog nooit in een dorp gewoond. Maar dat wennen was snel klaar voor beiden. Hij vond het prachtig: school, vrienden, voetbal en het zwembad allemaal in de buurt. Ik vind het ook erg makkelijk, alles kan lekker op de fiets, naar het werk en ff om een boeskip.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Prettig! Recht door zee en zeggen waar het op staat.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Natuurlijk de boot. Ik vind het leuk om af en toe naar de overkant te gaan, maar thuiskomen doe je al op de boot. De schapen op de Hoge Berg, dat zijn twee dingen die bij elkaar horen. De saamhorigheid en het Tessels kwartiertje.

Wat zou er aan Texel verbeterd mogen worden?

Het openbaar vervoer, want het is wel gebleken dat dit sinds 22 juli geen verbetering is. Ik heb veel reacties de laatste maanden voorbij zien komen in de krant en op de social media en lees daar geen positieve ervaringen. Het is ook geen goed alternatief voor toeristen die hun auto in Den Helder willen laten staan. Ook is het een slechte zaak dat de bus geen ronde meer doet langs de Bernhardlaan en Beatrixlaan. Sinds kort zijn ze er ook achter dat er wel heel veel fietsen staan op de Elemert en komen er nu hekken om de fietsen te parkeren. Was dit niet te voorzien?

Wat is er zonde aan Texel?

Dat we 'gemaakte' natuurgebieden krijgen. Ceres en Waalenburg zijn daar een goed voorbeeld van. En ik erger mij dan ook aan het te realiseren Natuurbeleefcentrum. Het woord alleen al....... Natuur beleven doe je niet in een centrum! Stap op de fiets of ga wandelen naar de Slufter, De Muy, de Schorren, het waddenstrand, het Noordzeestrand en het bos. Het is overal! Dat vind ik nou zonde, dat ze denken dat we natuur moeten gaan beleven in een Natuurbeleefcentrum.

Wat is er mooi aan Texel?

De verscheidenheid van de mensen, de dorpen en het landschap.

Wat mis je op Texel?

Eigenlijk niets. En voor een concert of theaterbezoek is een nachtje weg ook helemaal niet erg.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn collega's in de zorg. Mijn moeder verbleef vorig jaar drie maanden in verpleeghuis Hollewal. Wij als familie hebben dit, in een moeilijke tijd, als heel fijn ervaren door de manier waarop zij zo liefdevol en met respect voor haar zorgden.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Dit heb ik altijd als positief gezien, ik heb jaren in de horeca gewerkt en vond het altijd gezellig die drukte. Maar ik merk dat ik het, vooral de afgelopen zomer, wat te druk vind. Dat je wat langer in de rij staat bij de kassa, dat hoort erbij, maar het wordt overal drukker. Op de weg, fietspaden en in de dorpen.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan woon en werk ik nog steeds op Texel en ik hoop nog met net zoveel plezier als dat ik nu doe.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Katrijn van der Vlerk. Zij is de regio-manager van Omring Texel. Ik ben benieuwd hoe zij aankijkt tegen de grote veranderingen binnen de Gollards en de ouderenzorg. Maar natuurlijk ook naar haar kijk op Texel en Texelaars.