'Investeer elders in windenergie, Texel heeft geen geschikte plek'

Texel zou er niet verkeerd aan doen om elders in windenergie te investeren. Op het eiland zelf zijn geen geschikte plekken te vinden om windmolens te plaatsen.

Tot die conclusie komen eerstejaars studenten van de studie Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht. Zij deden in mei een week lang onderzoek op Texel naar de mogelijkheden voor duurzame ontwikkelingen. Volgens de studenten is Texel gebaat bij acht tot tien grote windmolens op het land (3,5 MegaWatt) of twee zeer grote turbines van 9,5 MegaWatt op zee om via wind in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.

De studenten bekeken in hoeverre er voor dergelijke windmolens op het eiland geschikte locaties zouden zijn. Het antwoord: géén. Dat was op basis van twee uitgangspunten: er mogen geen huizen in een straal van vijfhonderd meter in de buurt van een windmolen liggen en geen natuurreservaten in de nabijheid. Waalenburg en een stukje land nabij de Schorren leken even kans te maken op basis van de twee uitgangspunten, maar vielen ook af. Het advies van de studenten was te kijken naar de mogelijkheid om elders in windenergie te investeren. "Dan doe je er wel aan, maar niet op Texel."

Op zee zouden windmolens volgens het onderzoek van de studenten alleen kans maken als ze zo ver mogelijk uit de kust komen. Een enquête onder toeristen leerde dat dertig procent overwoog niet terug te komen als er windmolens langs de kust te zien zijn. Veertig procent van de ondervraagde toeristen was voor windmolens, onder Texelaars was het dertig procent. Meer over de uitkomsten van de onderzoeken van de studenten op pagina 2.