Studenten van Universiteit Utrecht meten het zoutgehalte van diverse plekken op het eiland tijdens hun bezoek aan Texel.
Studenten van Universiteit Utrecht meten het zoutgehalte van diverse plekken op het eiland tijdens hun bezoek aan Texel. Foto: Global Sustainability Science

"Toerist heeft moeite plastic in te leveren"

Liefst 150 eerstejaars studenten van de studie Global Sustainability Science van Universiteit Utrecht waren in mei een week op Texel om vraagstukken op het gebied van duurzaamheid in de praktijk te bekijken en te onderzoeken.

Het leidde tot diverse bevindingen die donderdag door vijf studenten werden gepresenteerd op een informatieavond in de OSG in Den Burg. Een van de bevindingen: toeristen hebben het gevoel dat er te weinig mogelijkheden zijn om plastic in te leveren. Bij bijvoorbeeld campings zijn wel mogelijkheden om plastic flessen apart in te leveren, maar over het algemeen hebben toeristen vaak geen idee waar ze plastic gescheiden kunnen inleveren. Dan gaat het niet alleen om plastic van alledaags gebruik, maar ook om plastic dat tijdens het wandelen over het strand wordt verzameld. De conclusie werd getrokken op basis van een enquête onder driehonderd toeristen. De enquête leerde eveneens dat toeristen die op vakantie zijn soms helemaal geen zin hebben afval te scheiden.

Een andere groep studenten boog zich op Texel over de vraag hoe de toerist uit de auto kan worden gehaald. Meer dan tachtig procent van de toeristen komt met de auto naar het eiland en rijdt er vervolgens 0 tot 10 km per dag mee. Het antwoord lag in goedkopere en betere alternatieven zoals het openbaar vervoer met de kanttekening dat de Texelhopper sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling op 22 juli minder wordt gewaardeerd dan vóór 22 juli toen de studenten hun onderzoek deden. E-bikes zijn een ander goed alternatief. De tijd dat ze werden gezien als vervoer voor oudere mensen is volgens de studenten wel voorbij. Het promoten van alternatief vervoer is volgens hen belangrijk om te doen.

Volgens een derde groep studenten, die onderzoek deed naar de verzilting, heeft de teelt van gewassen die bestand zijn tegen zout de toekomst. De vertegenwoordiger van deze groep ondervond donderdagavond aan den lijve dat hij een presentatie hield tegenover een zaal met Texelaars die hun eiland kennen en niet alles klakkeloos aannemen. Hij kreeg onder meer het weerwoord dat de landbouw verder is dan de studenten veronderstelden en al twee jaar bezig is met de realisatie van bassins om zoet water langer vast te houden. Meest opvallend waren de conclusies over de windmolens en de aanbeveling dat Texel wellicht elders in windenergie zou moeten investeren. Dat werd ondersteund door een vijfde groep die onderzoek deed naar ingrepen in het Texelse landschap. Hun bevindingen: als er een ingreep in het landschap plaatsvindt voor een duurzame ontwikkeling, dan het liefst klein en niet groot.

Han Brezet, hoogleraar duurzaamheid en nauw betrokken bij duurzaamheid op Texel, haalde tijdens de presentatie de term 'circulaire economie' aan. Daar mag volgens hem op Texel wel eens meer aan gedaan worden. Een 'circulaire economie' is gericht op zoveel mogelijk hergebruik van producten en grondstoffen, zodat er zo weinig mogelijk wordt weggegooid.

Het was het tweede jaar dat de studenten uit Utrecht op het eiland waren. Ze werden tijdens hun verblijf begeleid door Pepijn Lijklema uit Den Burg. De komende jaren komen er opnieuw eerstejaars van de duurzaamheidsstudie naar Texel om in de praktijk onderzoek te doen naar vraagstukken op het gebied van duurzaamheid.