Wethouder kan verder met

maken toekomstplan toerisme

De doelstellingen wat scherper formuleren en meer duidelijkheid over de kwaliteitseisen die gehanteerd worden.

Met die verzoeken van Henry Soyer (GroenLinks en Veronne Koot (Texels Belang) kan wethouder Hennie Huisman (economie en toerisme) verder met de uitwerking van de startnotitie voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan. Het plan belooft één van de grotere projecten van de coalitie te worden, bedoeld om balans te brengen in het aantal toeristische slaapplaatsen en de draagkracht van de landschappelijke ruimte op Texel.

Het project bestaat grofweg uit twee delen: het Toeristisch Toekomstplan en de zogeheten Actieplannen. De laatste zijn punten die het college alvast vooruitlopend op het toekomstplan wil aanpakken. Dat zijn vijf thema´s: mobiliteit; infrastructuur; handhaving; economie, toeristenbelasting en parkeerbelasting. Het Toeristisch Toekomstplan kent vier hoofdthema's: het slaapplaatsenbeleid (waaronder kamperen bij de boer, logies met ontbijt en campers), het dagtoerisme, de beleving van drukte op het eiland en integrale strategische keuzes op basis van de vijf thema's van de Actieplannen.

Remko van de Belt (PvdA) vond dat de plannen teveel op ruimtelijke vraagstukken zijn gericht. "Waarom niet meteen de inkomensverdeling meenemen, de lage salarissen en de personeelstekorten." Volgens hem zou het makkelijker zijn om een keer de toeristische bedden te tellen en verder gebruik te maken van de vele visies op het toerisme die al zijn opgesteld. Wethouder Huisman wil het liefst van zoveel mogelijk Texelaars input hebben voor het nog op te stellen nieuwe toekomstplan.