Langeveld winnaar Zilveren Dak

Stockcar racer Pieter Langeveld is zondag tijdens Speedway Blauwhuis winnaar geworden van het Zilveren Dak (Silver Roof), de titelstrijd tussen de hoogst geklasseerde Formule 1-coureurs in Nederland.

Langeveld stond na drie wedstrijden in deze prestigieuze klasse tweede in het klassement. Er waren in deze fase van de strijd nog drie kanshebber: Langeveld, Bert de Vries, de nummer 1 in het klassement en Koen Maris, nummer drie in het klassement. Maar de kaarten waren nog niet geschud, de beslissing moest vallen op het circuit van Blauwhuis, waar in de eindstrijd de punten dubbel zouden tellen.

"Het was spannend", vertelt Langeveld. "De hele dag voelde je de spanning. Iedereen was aan het rekenen en bijhouden waar je staat en wat de ander doet. Om de punten bij elkaar te rijden moest ik er goed voor te staan. In het voortraject ging het al behoorlijk naar wens. In de eerste heat ging het goed. Ik eindigde als tweede en reed mezelf zo lekker in de punten. In de manche daarna reed ik iets behoudender, maar werd evengoed nog achtste. In de derde heat kreeg ik een lekke band. Ik kon nog wel finishen, maar haalde minder punten."

En toen begon de "shout out-finale", de race waar het om draaide. "Daarin worden de punten met vier vermenigdvuldigd. Bert de Vries, die één plaats boven mij stond, kreeg rechtsvoor een lekke band en was uitgereden. Dat gaf voor mij de doorslag om het Zilveren Dak te kunnen winnen. In de finale zelf probeerden ze meerder malen om mij er uit te rijden, wat resulteerde in een matige uitslag. Maar ik had genoeg bij elkaar gereden om met vier punten verschil van nummer twee Bert de Vries te winnen. Derde werd Koen Maris."

Feest dus in het team van Langeveld, de kroon op een jaar waarin het crossen door pech niet heel succesvol verliep, maar dat zondag op glorieuze wijze werd afgesloten. De Texelse coureur mag nu een jaar lang met de zilveren spoiler rondrijden en kreeg ook een grote bokaal voor de prestatie van hoogst geklasseerde Formule 1-coureur en meest constante stockcar racer van Nederland.

Andere ambities

"Het is één van die titels die je als crosser graag een keer gehaald wil hebben. Het is toch een klassement waar iedereen aan mee kan doen." Maar Langeveld koestert ook nog andere ambities: "Nederlands Kampioen worden, deelname aan de WK-finale en winnaar van het Texelweekend. Zo zijn er nog wel een aantal titels waar ik jacht op maak."