Column

Een fit najaar

Onze lentekriebels afgelopen voorjaar bleken een voorbode van een zinderende zomer. Texel helemaal goudgeelgekleurd en of je dat nou wilde of niet iedereen werd poepiebruin. Er was geen factor tegenop gewassen. We aten kip met salade en de volgende dag frommelden we een kliekje in elkaar.


Als je maar niet lang de keuken in hoefde vond je alles goed. Naar de supermarkt ging je trouwens alleen om even af te koelen. Iedereen wist waar ze de beste airco hadden en bij het koelvak van de lege schappen ijs werden de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Zelfs in de nacht was het afzien. We lagen voor pampus met de handen verplicht boven de lakens en wie bewoog was af. Geen mens haalde het in zijn hoofd om richting de koelkast te lopen.

Al met al een legendarische zomer waarin veel werd gezweet, weinig werd gegeten en veel water werd gedronken. Het was een hele kunst om niet teveel af te vallen. Een zomercadeautje van moeder natuur.

Met de herfst en winter in aantocht is dat natuurlijk weer andere koek. Handenwrijvend zitten we bij elkaar en kunnen wij ons eindelijk weer eens nuttig maken. Wie beweegt is af geldt alleen in de heetste zomer van de eeuw. We moeten terug naar wie niet beweegt is af. Valt misschien wat tegen maar als je iets gaat doen wat je leuk vindt, is het nog leuk om te doen ook.

Je hoeft geen eten te hamsteren. Een wintervoorraad aanleggen in je lijf is echt niet nodig en de kans dat 2019 net zo heet wordt als 2018 is uiterst klein. Het teveel opgeslagen vet zal niet zo makkelijk van de radar verdwijnen als dit jaar. Volgens de statistieken worden we met zijn allen steeds zwaarder, het is niet ondenkbaar dat je met het overschot blijft zitten als plakkende visite.

Heb je daar geen zin in? Hopelijk weet je wat je te doen staat. Kijk je kunt gaan eten als een vogel, maar je gaat er niet van vliegen.

Dus zorg goed voor jezelf en voor je dierbaren en laat die frisse herfstwind maar waaien.

Allemaal een goede gezondheid en een fit najaar en tot de volgende keer.

Voedingsprakijk Texel,
Gerry van Exel en Barbara Kooijman.