Kamerleden nemen het op voor OSG

Diverse Tweede Kamerleden hebben het woensdag tijdens overleg van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs opgenomen voor de OSG in Den Burg.

De OSG werd meermalen bij naam genoemd als school waar de nieuwe bekostigingssystematiek van het rijk voor het voortgezet onderwijs verkeerd uitpakt. De school dreigt door de nieuwe systematiek, waar in Den Haag al jaren over gesproken wordt, 4,1 procent op de inkomsten van het rijk kwijt te raken en dat is bijna drie ton per jaar.

Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) noemde het tijdens het algemeen overleg van de Kamercommissie met minister Arie Slob (voortgezet onderwijs) absurd dat de Texelse scholengemeenschap een hoop geld dreigt mis te lopen en mogelijk zelfs in het voortbestaan wordt bedreigd. Kamerlid Jasper Kwint (SP) vroeg zich af wat het betekent voor de Texelse gemeenschap als de jeugd elke ochtend bij de boot staat te wachten om naar school te gaan.

Roelof Bisschop (SGP) haalde aan dat de OSG als brede scholengemeenschap de pech heeft maar op één locatie te zitten (mede bepalend voor de verdeling van de kosten), Lisa Westerveld (GroenLinks) benoemde de OSG, evenals Kamerlid Michel Rog (CDA). De laatste haalde aan dat het rijk op basis van de 'Waddentoets' wel een uitzondering maakt voor de scholen op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, maar dat de Waddentoets niet op Texel wordt toegepast. Dat laatste wordt ook genoemd in brieven van de gemeente en de OSG die recent naar politiek Den Haag zijn gestuurd. De Waddentoets houdt in dat de eilanden gecompenseerd moeten worden wanneer landelijke wet- of regelgeving als gevolg van de eilandpositie knellend uitpakt.

In hoeverre de directe bemoeienis van de Kamer tot veranderingen in de situatie leidt, is vooralsnog lastig te zeggen. De minister liet woensdag in het overleg met de Kamerleden weten dat scholen die meer dan 3 procent van hun inkomsten van het rijk verliezen een beroep kunnen doen op een overgangsregeling van vijf in plaats van vier jaar. De nieuwe systematiek is niet bedoeld als bezuiniging, maar om de financiering van de scholen te vereenvoudigen. De huidige financiering is veel te complex en er wordt al jaren geijverd naar vereenvoudiging.

Volgens de minister betekent een dergelijke verandering wel dat er altijd "winnaars en verliezers zullen zijn". De OSG heeft wat dat betreft de pech in de verkeerde hoek te zitten: de beoogde verandering van de financiering wordt het hardst gevoeld bij brede scholengemeenschappen die op één locatie zijn gehuisvest en die te maken hebben met een teruglopend aantal leerlingen.