Sietse Orij krijgt de molenprijs van gedeputeerde Jack van der Hoek.
Sietse Orij krijgt de molenprijs van gedeputeerde Jack van der Hoek. Foto: Jeroen van Hattum

Sietse Orij uit Oudeschild wint Noord-Hollandse Molenprijs

De 15-jarige Sietse Orij uit Oudeschild heeft zaterdagochtend de Noord-Hollandse Molenprijs van de provincie Noord-Holland gekregen.

Sietse kreeg de prijs uit handen van gedeputeerde Jack van der Hoek (cultuur) van de provincie Noord-Holland tijdens de goedbezochte molencontactdag van molenaars in Noord-Holland. Die bijeenkomst vond zaterdag op Texel plaats.

In totaal vier jongens die zich inzetten voor molens kregen zaterdagochtend de Molenprijs overhandigd. De andere drie waren Abel van Loenen, Pedro Germes en Joris Zandbergen die aan de overkant wonen. De jongens waren alle vier al vroeg gefascineerd door molens en waren er vroeg bij om het ambacht te leren en bezoekers te interesseren voor molens.

De 15-jarige Sietse, zoon van Hans en Judith Orij, toonde tien jaar geleden tijdens een vakantie al veel belangstelling voor molens. Thuis in Oudeschild heeft hij uitzicht op De Traanroeier en dat droeg eveneens bij aan de fascinatie voor molens. Op zijn elfde was hij al volop in de weer in de molens en dat is hij nog steeds. Hij is vrijwilliger bij de Traanroeier, maar ook bij De Hoop in Wieringerwaard, de Noorder M in Sint Maartensvlotbrug en de Lastdrager in Hoogwoud. Bij de laatste molen volgt hij inmiddels op zaterdag een opleiding tot molenaar. Bij de andere molens aan de overkant is hij actief als het past. In het dagelijks leven is Sietse leerling havo op de OSG in Den Burg. Hij was blij met het krijgen van de molenprijs Er waren veel waarderende woorden van de provinciebestuurder voor de belangstelling van de jongeren om zich in te zetten voor molens en het behoud daarvan. Van der Hoek merkte op dat het wel allemaal jongens waren die een prijs hadden gekregen en dat het geen kwaad zou kunnen als er in de toekomst ook nog wat meisjes op de molen komen.

De molencontactdag maakte voor buitenstaanders duidelijk dat molens zeker niet 'iets van vroeger' zijn, maar dat er vandaag de dag een hoop mensen mee bezig zijn om ze te laten functioneren. Ze zijn vaak ook nog een belangrijke back-up voor de waterhuishouding in de provincie voor het geval er meerdere gemalen tegelijk zouden uitvallen als gevolg van storingen of aanslagen. De Noord-Hollandse molenaars waren in de ochtend bij elkaar in het gemeentehuis in Den Burg en gingen 's middag op pad over het eiland om de molens op Texel te bekijken.

is één van de vier jongeren in Noord-Holland die de prijs kregen als waardering voor hun inzet voor molens. De Texelaar is actief op de Traanroeier in Oudeschild, De Hoop in Wieringerwaard, de Noorder M in Sint Maartensvlotbrug en de Lastdrager in Hoogwoud waar hij op zaterdag een opleiding tot molenaar volgt.

De OSG-leerling had al op jonge leeftijd een fascinatie voor molens (thuis kijkt hij uit op de Traanroeier) en die fascinatie is altijd gebleven. Tijdens de uitreiking van de molenprijzen, in het gemeentehuis in Den Burg waar een contactdag voor molenaars werd gehouden, waren er veel lovende woorden voor de jongeren om het vak van molenaar in stand te houden. De andere prijswinnaars waren Abel van Loenen, Pedro Germes en Joris Zandbergen. Gedeputeerde Jack van der Hoek (culuur) van de provincie reikte de prijzen uit.

De 19e Molencontactdag wordt georganiseerd door Stichting De Noord-Hollandse Molenfederatie. Deze dag is bedoeld voor molenbeheerders, moleneigenaren en molenbestuurders. Het ochtendprogramma vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Texel in Den Burg. Belangrijke gebeurtenis die ochtend is de bekendmaking van de winnaars van de Noord-Hollandse Molenprijzen 2018.